IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия направи завой наляво

Ерна Солберг изгуби битката за трети мандат, лидерът на Лейбъристката партия Йонас Гар Стьоре ще е новият премиер на страната

10:47 | 14.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ерна Солберг. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ерна Солберг. Снимка: архив Ройтерс

Отношенията на Норвегия с ЕС ще бъдат един от най-проблемните въпроси. Лейбъристката партия е защитник на съществуващото търговско споразумение за Европейското икономическо пространство, но SV и Senterpartiet искат да го предоговорят.

Още при предварителните анкети стана ясно, че Ерна Солберг вече няма да бъде премиер и Стьоре ще поеме поста. В изборния процес обаче имаше доста драма. Четири партии водиха тежка битка, за да преминат прага от 4 процента, което дава възможност на политическите партии да се състезават за 19 общи места в парламента. За първи път Rødt получава осем места в парламента, като досега имаше само едно.

KrF (Християнската партия) получи 3,8% и не премина тази граница, а Venstre (Либералната партия) спечели 4,5% в иначе разочароващите избори за десницата. ЦХР (Зелената партия) също не успя да премине прага.

Изменението на климата

Междувременно, след като през август беше публикуван докладът на Междуправителствената група на ООН по изменението на климата, темата се превърна в най-дискутирания въпрос в навечерието на изборите в Норвегия.

В страната има три партии, които се смятат за климатични - Venstre, SV и MDG. И трите се представяха значително по-добре в предизборните анкети, но в реалния вот изостанаха.

Въпреки това предизборната кампания показа, че почти всички политически партии в Норвегия са сериозно ангажирани по въпроса за климата.

Бъдещето на Ерна Солберг

Тя не успя да спечели исторически трети мандат, но обеща в речта си, че „ще се върнем през 2025 г.“.

Дотогава Солберг ще е лидер на консервативната партия в парламента.

Тя е най-дългогодишният премиер на партията и тъй като е едва на 60 години, спекулациите за нейното политическо бъдеще ще се увеличават през следващите месеци.

Съществува традиция бившите норвежки премиери да завършват кариерата си с пост на международната сцена, точно както стана с Йенс Столтенберг, който оглави НАТО. Без съмнение има очаквания за нейната кандидатура за различни международни позиции.

Правителството на Солберг ще продължи да работи до октомври, когато се очаква да бъде сформиран нов кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още