IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки трябва да се придвижат към изискванията на Basel III

Международният борд за финансова стабилност е получил уверения, че Федералният резерв на САЩ ще следи за това при стрес тестовете на големите банки

12:55 | 01.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските банки трябва да се придвижат към изискванията на Basel III

Международният Борд за финансова стабилност (FSB – Financial Stability Board) ще настоява 19-те най-големи американски банки да покажат, че се движат към покриване на изискванията на Basel III, като част от стрес тестовете, които ще им бъдат проведени идната година от Федералния резерв, макар че САЩ още няма да са въвели формално споразумението, съобщава Financial Times. 

Изявлението на FSB идва на фона на съмненията относно глобалния ангажимент за въвеждане на международните банкови стандарти, които целят предотвратяване на финансови кризи като тази от 2008 г.

Само 10 от 27-те държави, които са част от Базелския комитет за банков надзор, са въвели регулациите, като САЩ вече обявиха, че няма да успеят да приключат в поставения срок до края на годината.

Бордът за финансова стабилност обаче е получил уверения, че големите американски банки с международна дейност ще бъдат насочвани към покриване на международните изисквания за капитала и ликвидността, които влизат в сила от 1 януари. На банките, които не преминат стрес тестовете на Федералния резерв, няма да им се разрешава да плащат дивиденти.

Неспособността на САЩ да дадат конкретна дата за въвеждане на новите регулации накара критиците на Basel III, особено във Франция, да се усъмнят в ангажимента на страната към споразумението и да призоват за преосмислянето му в рамките на ЕС.

Европейският съюз се бори да постигне съгласие по новите банкови изисквания, като почти сигурно ще отложи въвеждането им поне с шест месеца. Ако до две седмици не се постигне споразумение, началото им може да се отложи за декември 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още