IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Стратегията на Фед за изтегляне на монетарните стимули е рискова

Евентуалното бавно изтегляне увеличава риска от създаване на балон при кредитите и активите с размер поне на предишния, смята икономистът

15:01 | 18.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Стратегията на Фед за изтегляне на монетарните стимули е рискова

Докато Комисията за свободния пазар към Федералния резерв на САЩ започва двудневното си заседание, икономистът Нуриел Рубини и експертът в областта на световните политически рискове Йън Бремър предупредиха, че стратегията на финансовата институция за спиране на монетарното разхлабване ще се окаже „рискована“ и ще доведе до финансова нестабилност, съобщава CNBC.

“Знаем как свършва филмът и може би сме подготвени за последиците. Слабите реална икономика и пазар на труда заедно с високото съотношение на дълга предполагат необходимост от бавно прекратяване на монетарните стимули. Едно бавно изтегляне обаче увеличава риска от създаване на балони на кредитите и активите с размера поне на предишния, ако не и по-големи“, пишат те в доклад, публикуван в списание Institutional Investor.

Рубини, известен повече като „Д-р Гибел“ заради песимистичните му икономически прогнози, и Бремър, президент за изследванията на световния политически риск и за консултациите в Eurasia Group, изтъкват, че реалните основни рискове за световната икономика са били пренебрегнати.

В доклада те предупреждават, че пазарното самодоволство сред политиците, инвеститорите и централните банки води до епохата на „нова анормалност“ - „период, в който всяко пазарно предположение трябва да бъде поставено под въпрос и в който мъдрият инвеститор е подготвен за изненади“.

„За жалост усещането за криза нараства по всички фронтове, окуражавайки някои да предвиждат в променящия се пейзаж устойчива „нова нормалност“ - период на болезнено бавен, но предвидим икономически напредък“, твърдят двамата експерти.

„Някои смятат, че американските законодатели сега могат да си позволят да отложат тежките решения, европейците ще изкарат някак си, Китай ще може плавно да ребалансира икономиката си, а пожарите в Близкия Изток просто ще догорят. Това са опасни илюзии“, подчертават те.

„Сътресенията през последните 5 години дойдоха от структурните дефекти – финансови, икономически и политически, които не бяха преодолени напълно“ въпреки печалбите на финансовите пазари, добавят Рубини и Бремър.

Има и още причини политическите и пазарните сътресения да разполагат с „предостатъчно пространство за развитие“, твърдят те, предупреждавайки инвеститорите да очакват още безизходни ситуации при политиците и политиките, пазарна волатилност и дори още една криза, тъй като монетарните политики на отделните правителства са достигнали кръстопът.

Напоследък световните пазари се съсредоточаваха върху погрешни генератори на риск, каза Бремър пред CNBC. “През последните 5 години нашето внимание бе насочено към финансовата криза - „фискалната пропаст“, ще се разпадне ли еврозоната, ще рухне ли Япония под тежестта на своя дълг. А реалността е, че това не се оказаха сериозни структурни рискове“, каза той.

„Трябва да започнем да обръщаме повече внимание на истинските рискове, защото те нарастват всеки ден, както на макроикономическо ниво, където не сме виждали нищо подобно от няколко поколения, така и при положение, че световните сили имат много различни виждания за пазара и политиките“, добави експертът в областта на световните политически рискове.

Рубини и Бремър отбелязват, че от развиващите пазари се задават нови тревоги, докато растежът там се забавя, а правителствата се бавят с прилагането на реформи. Бремър предупреди, че отношенията между САЩ и Китай ще се окажат решаващи в това отношение.

„Дали говорим за киберпространството, за пазарен достъп или за търговски тайни на гилдии, отношенията между Китай и САЩ са много трудно управляеми и нито китайците, нито САЩ им отдават приоритет“, твърди той. „Едно прагматично, взаимоизгодно геополитическо партньорство, изковано между САЩ и Китай, е най-голямата ни надежда за преодоляването на „новата анормалност“ с меко кацане“, заключават Рубини и Бремър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi.benevolenet
преди 10 години
при 23% лоши кредити, какво очаквате да се случи с банковата система? Защо банките си изтеглиха вложените от тях чужди стредства през последните 2-3 години? В Кипър взеха десетки проценти от влоговете, в България борда пада, защото има 1.5 млрд във фонда за гарантиране и закон, който обещава да се покрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още