IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus сключи епохална сделка с Japan Airlines за 9,5 млрд. долара

Европейският гигант в областта на самолетостроенето осъществява пробив на японския пазар, доминиран до момента от Boeing

10:51 | 07.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабрис Брежие и Йошихару Уеки на церемонията по подписването на сделката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабрис Брежие и Йошихару Уеки на церемонията по подписването на сделката. Снимка: Ройтерс

Европейският авиационен гигант Airbus обяви първата си сделка с японската авиокомпания Japan Airlines (JAL), която е поръчала 31 самолета от модела A350, съобщи BBC. Според ценовата листа на производителя сделката възлиза на 9,5 млрд. долара.

A350 е с по-ефективен разход на гориво и е пряк конкурент на модела 787 Dreamliner на американския концерн Boeing, чиято репутация през последните месеци пострада сериозно заради проблеми с техниката и безопасността. Постигнатата сделка е разочарование за Boeing, която доминира на японския авиационен пазар.

„Това е най-голямата поръчка за A350 през тази година и най-голямата, която изобщо сме получавали от японска компания“, заяви Фабрис Брежие, главен изпълнителен директор на Airbus. „Трябва да кажа, че постигането на пробив чрез тази поръчка и навлизането на пазар на традиционен съперник бе една от личните ми цели“, добави той.

Според условията на сделката на JAL се предоставя възможността да поръча още 25 самолета, ако остане доволна от функционирането на първоначално договорените.

Президентът на JAL Йошихару Уеки заяви, че новите самолети ще предложат „високо ниво на оперативна ефективност и конкурентен продукт“ и ще помогнат на авиокомпанията да осигури „нови бизнес възможности, след като местата на летищата в Токио се увеличиха“.

През последните години авиационният бизнес пострада от спада на търсенето и високата волатилност на цените на горивата в световен мащаб. Това накара много от водещите авиокомпании да се преориентират към по-икономични самолети в опит да понижат разходите и да увеличат рентабилността. Както Airbus, така и Boeing усетиха ръста на търсенето на такива самолети.

От европейския самолетостроител твърдят, че A350 изразходва с 25% по-малко гориво в сравнение със самолетите от същия тип от предходното поколение. Компанията вече е набрала поръчки за 725 самолета от модела, преди да подпише сделката с JAL. От Airbus се надяват да започнат доставките на първите машини от модела A350 на клиентите си към края на 2014 г.

Въпреки всички проблеми от Boeing до момента са получили поръчки за над 950 машини от модела 787 Dreamliner, а японските авиокомпании JAL и All Nippon Airways се сред авиокомпаниите с най-много самолети от серията Dreamliner изобщо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още