IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите приходи на щатските банки от комисиони изглеждат неустойчиви

През второто тримесечие на 2015 г. доходът от комисиони за 64-те най-големи американски банки се повишава с 6% на тримесечна и с 10% на годишна база

18:19 | 24.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лихвените проценти в САЩ са без промяна, а икономиката едвам крета. И въпреки това големите американски банки публикуваха тримесечни резултати, които до голяма степен задминаха очакванията на анализаторите, пише Financial Times.

Kaк го постигат ли? Най-вече благодарение на комисионите.

Сред 64-те щатски банки, които оповестиха своите финансови резултати за второто тримесечие до 23 юли, 52 отчитат годишен ръст на дохода от комисиони, изчислява консултантската фирма Keefe, Bruyette & Woods (KBW). За всички банки общият доход от комисиони се повишава с 6% на тримесечна и с 10% на годишна база.

Това е основната причина, поради която 58% от банките, публикували резултатите си до момента, бият средните оценки на анализаторите. Делът им се покачва от 52-та процента за първото тримесечие, отбелязва анализаторът в KBW Мелиса Робъртс.

Налице са и други фактори, които стимулират печалбите. Липсата на големи съдебни разноски през периода, например, подпомогнаха резултатите на кредитните институции, склонни на гафове, сред които Bank of America и Citigroup. Но солидният доход от комисиони в банковата индустрия потвърждава, че банките са станали по-добри в откриването на начини да засенчат изяждащите печалбата ефекти от ултрагъвкавата парична политика на Федералния резерв на САЩ.

През 2008 г. например - година, в която Фед оряза основната лихва от 4,25% до 0,25% - общият нетен лихвен доход, спечелен от шестте най-големи търговски банки, беше в размер на 203 млрд. долара, сочат данните на бутиковата инвестиционна банка Oppenheimer & Co. Тази година тази цифра би трябвало да бъде без промяна при около 209 млрд. долара, въпреки че междувременно общите лихвоносни активи би трябвало да са се покачили с близо четвърт. Но нелихвеният доход ще се удвои от 98 млрд. долара през 2008 г. до 185 млрд. долара тази година.

Но могат ли банките да очакват доходът от комисиони да продължава да стимулира печалбите в отсъствието на по-високи лихвени проценти? Най-вероятно не.

Към този момент някои от големите инвестиционни банки изглежда, че извличат ползи от катаклизмите в европейските конкуренти от ранга на Deutsche Bank и Barclays.

В Goldman Sachs, например, комисионите за услуги по сливания и придобивания скочиха с близо 2/3 в сравнение с година по-рано, до 821 млн. долара, след като банката заложи и постигна сделки за 50 млрд. долара, поставяйки Morgan Stanley на второ място. Комисионите за търговия с акции от името на клиенти растат със същото темпо до 787 млн. долара.

Но също като другите големи трейдъри Goldman сега попада в лапите на правилото Волкър, което бе финализирано през декември 2013 г. и което ефективно забранява на банките да залагат независимо от клиентите или да сключват хеджиращи сделки. Правилото влезе в сила тази седмица. Подразделението на Morgan Stanley за търговия с облигации, например, сега има рисково-претеглени активи за 157 млрд. долара, което е доста под пика от 390 млрд. долара преди четири години.

За банките, чийто фокус е банкирането на дребно, последният ръст на комисионите не изглежда толкова устойчив. Голяма част от повишенията се дължаха на молби за ипотеки, които скочиха през първото тримесечие и се пренесоха през второто, тъй като са нужни поне два месеца, за да се сключи сделка. Но успешните банки, измежду които и най-големият ипотечен кредитор Wells Fargo, споделят, че темпото започва да се забавя.

Същевременно Американското бюро за защита на потребителите на финансови услуги ще продължи да следи за таксите, които счита за прекомерни или при които смята, че има злоупотреби. Бюрото отбеляза четвъртата си годишнина, като постигна споразумение със Citi за 770 млн. долара. Банката се съгласи да върне суми на потребители на кредитни карти заради ненужни застраховки по тях.

Освен това расте и заплахата от банките с онлайн дейност, които предлагат малко или много същите услуги. Базираната в Ню Йорк онлайн банка Betterment, например, заявява, че може да управлява пенсионни сметки за една малка част от разходите на Merrill Lynch. Robinhood от Пало Алто пък не събира никакви такси за борсово посредничество.

Преди две седмици перспективите пред печалбите на големите американски банки изглеждаха доста посредствени. И въпреки положителното тримесечие те все още изглеждат такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
lilivan
преди 8 години
хахах"Лихвените проценти в САЩ са без промяна, а икономиката едвам крета."-крета баба ви :)))- а тук всичко цъфти и процъфтява...хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Те и самите щатски банки изглеждат неустойчиви! Да не говорим, че доста от тях имаха т.нар. токсични активи, като например инвестиции в гръцкия държавен дълг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Същото се отнася и за финансите в ЕС Филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be,и с това не се изчерпват престъпленията срещу човечеството на САЩ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба ппрез банки ,инфлация и т.н. ''методи''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Банкстерите са на принципа когато има печалба е само за тях а загубите са за всички ,включително и бъдещите поколенияМилтън Фрийдман го е казал отдавна - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.Много хора знаят ,че е криза и съм събрал фактите как са откраднати десетки трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 ,и по-важното е какво може и трябва да се направи(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се от забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoЛихвата е доход а доходите в нормалните държави се облагат с данък в държавата от която идва дохода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още