IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да сложим край на загубите си от акции?

Историята на щатските мечи пазари сочи, че оставането на позиция е по-добро от кеширането

19:44 | 21.06.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег в Charles Schwab, е разгледала спадовете на американските борси при мечи пазари (включително тези с 19 процента, вместо с пълното техническо определение от 20 процента) с рецесия и без рецесия.

Средният спад на пазара в групата без рецесия е 28 процента, а с рецесия 34 процента - не е съществена разлика в контекста на голямата картина, но си струва да се отбележи, че рецесионните мечи пазари са продължавали средно два пъти по-дълго от нерецесионните.

Ламонт също така разглежда колко дълго са продължили загубите при предишни пазарни сривове - в номинално изражение. Ако бяхте задържали акциите след първите 25% спад на пазарите през 1970 г., 1974 г., 2001 г. и 2008 г., сте щели да чакате между 2 и 4,8 години, за да излезете на нулата

Ако вместо това сте излезли на кешова позиция след 25-процентния спад, периодът нараства значително - до 5,3 години след срива от 1974 г., а след този от 2001 г. още не сте излезли на нулата. Още по-притеснително.

Ключовият момент тук е, че може да не знаем точно кой шаблон да използваме за срива от 2022 г. (въпреки че 70-те години изглеждат като най-доброто място за начало). Но имаме поне шаблони, от които да избираме. Също така си струва да се отбележи, че използването на тези шаблони не касае констатацията, че има стойност в листнатите компании – разбира се, че има. Става дума за това как да се оцени тази стойност във всяка една пазарна среда.

А сега към неприятната и стресираща част. Готови ли сте? Нищо от горното не важи за криптовалутите. Абсолютно нищо. Няма шаблон за тяхното поведение - няма история, на която да се опрем. И също така има много малко, което да подкрепя идеята, че в криптовалутите има стойност, която можем да оценим рационално.

Криптовалутите не покриват критерия за средство за съхранение на стойността - биткойнът е със 70% надолу от своите върхове и с 25% само през миналата седмица. Той не е инфлационен хедж - ако беше така, щеше да се повиши с 10% тази година. Той всъщност е корелиран с лихвените проценти.

Биткоинът не осигурява хеджиране на пазарите на акции - обратното. Не е по-добър в прехвърлянето на пари от конвенционалните методи - за тези от нас, които не укриват данъци, не перат пари или не бягат от военни зони.

Той не е екологично чист и най-важното е, че не е лесен за използване, пише Уеб. След като цялата еуфория около него се изпари, е трудно да се види какво ще остане за притежателите на криптовалутата, смята той.

Това е първият балон от този сорт: хора са загубили всичките си пари в историческия балон с лалета например. Но луковиците на лалетата могат да се засаждат или, в крайна сметка, да се ядат - вкусът им прилича малко на този на лука, казва още Уеб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
Статията започна добре, но завърши с глyпост. Тоя чичо изобщо не разбира какво е биткойн. Нямал стойност... ми тогава и кешът няма стойност - дори още повече. Не забелязва и друго очевидно - да - Биткойн е страшно люлян актив... но всяко следващо дъно е двойно по-високо от предишното. Биткойнът е много повече пари от кешовиците, които ФЕД и ЕЦБ печатат като обезумели в небивали количества. С Биткойн тая работа не става. Да не говорим криптовалутите от второ и трето поколение какво умеят. За акциите е вярно това - и аз от месеци и години повтарям, че щатските пазари са балонирани като балонството е най-вече във високотехнологическите акции. Ама то е защото пазарът се напълни с аматьорченца, дето изобщо не знаят какво е: Р/Е, камо ли да го следят. Моите акции що не падат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 1 година
ИЗПОЛЗВАЙ ШАБЛОНЪТ НА ВАЙМАРСКАТА РЕПУБЛИКА!хиперинфлация, мобилизация на фронта и печалба за 10-15 еврейчета е най-вероятният сценарий. Акциите ще спадат до 0 - стъпаловидно. сека компания коато гърми ще предизвиква още по-силен взрив. А хората ше бъдат пращани да умират на фронта, за да не разпорът собствените си правителства. По-добре, бедните, освен да го духат и да се избиват един-друг. найс,,а? Война е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
ert
преди 1 година
Държавата да се намеси и да покрие загубите, иначе за какво ни е държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още