IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Само един от двигателите на световната икономика работи

Единствено САЩ и Великобритания се справят на фона на трудностите в еврозоната, Япония и развиващите се пазари, смята икономистът

19:25 | 07.11.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Само един от двигателите на световната икономика работи

Водещите развиващи се страни също са в затруднения. От петте държави, влизащи в БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, три (Бразилия, Русия и Южна Африка), са близо до рецесия. Най-голямата от тях – Китай, пък е в период на структурно забавяне, което ще понижи темпа на икономически растеж в страната до 5% от досегашните над 7%.

В същото време така обещаваните реформи за преструктуриране на растежа от воден от дълготрайни инвестиции към разчитащ на потребление биват отлагани докато президента Си Дзинпин заздравява властта си. Китай може и да избегне „твърдото приземяване“, но се очертава неравно и друсащо такова.

Рискът от световен срив не е голям, тъй като освобождаването от задължения поддържаше стабилен темп в повечето развити икономики. Ефектите от невнесените данъци са по-малки, паричните политики остават облекчени, а рефлацията на активите оказа положителни ефекти. Също така много развиващи се икономики продължават да поддържат силен растеж, устойчиви макроикономически политики и започват да предприемат насърчаващи растежа структурни реформи.

Предстоят обаче сериозни предизвикателства. Нивата на частен и публичен дълг в развитите икономики все още са високи и растат, което ги превръща в потенциално нестабилни. Растящото неравенство преразпределя доходите към тези с по-голямо предразположение към спестявания (богатите и корпорациите), докато бива задълбочавано от капиталоемките и спестяващи труда технологични иновации.

Това съчетание на висок дълг и растящо неравенство може да се окаже източникът на дълга стагнация, която допълнително затруднява прилагането на структурни реформи. Ако не друго, издигащите се националистически и популистки партии в Европа, Северна Америка и Азия води до влошаване на свободната търговия и миграция на труда, което може допълнително да забави световния растеж.

Вместо да насърчават кредитирането към реалната икономика нетрадиционните парични политики най-вече увеличиха състоянието на най-богатите, които имат и най-голяма изгода от рефлацията на активите. Сега обаче това изкуствено повишаване на цените може да създаде балони при цените на активите, а надеждата, че системните политики ще предотвратят спукването им, засега е скок в неизвестното.

За щастие растящите геопполитически рискове като сраженията в Близкия Изток, конфликтът между Русия и Украйна, безредиците в Хонконг и териотиралните спорове на Китай със съседите му, заедно с геоикономическите заплахи като ебола и промяната на климата например, все още не са довели до верижно разпространение на финансова нестабилност. Въпреки това обаче те забавят капиталовите разходи и потреблението, докато капиталът изчаква отминаването на несигурността.

И така, докато световната икономиката лети на един двигател, пилотите трябва да маневрират между заплашителни буреносни облаци, а на борда избухват междуособици. Де да имаше спасителни екипи на земята, въздъхва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Отдавна не са говорили за тавана на дълга - да не говорим , че последния път скриха цифрата и ни оставиха да гадаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Кой зле, кой добре, това е лично мнение.*** да ни пускат същата статия след четири дена все едно да ти дадат претоплена баничка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
кво ти дреме нали ти казвам, че тряя да се затвърди, че аккто казва Рубикубчето, "Наглоезичната са най-добре" да ама не съвсем ...The $9 Billion Witness: Meet JPMorgan Chase's Worst Nightmarehttp://***.rollingstone.com/politics/news/the-9-billion-witness-20141106?page=2How The Petrodollar Quietly Died, And Nobody Noticedhttp://***.zerohedge.com/news/2014-11-03/how-petrodollar-quietly-died-and-nobody-noticed
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Не знам какво се случи с коментара ми, но той беше че тази статия сме я чели на 3 ноември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
сега пак за да се уверим, че наистина само САЩ и Кралицата са напред другото кеч всичко е назад, ама май е обратното, но няма значение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Това не сме ли го чували и преди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още