IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toranaga: В търсене на нови решения открих Виетнам като инвестиционна дестинация

Умният се учи от грешките си, а мъдрият - от грешките на другите. Да си мъдър с късмет е най-добре, споделя един от участниците във форума на Investor.bg

08:47 | 25.08.16 г. 40
<p>
	Огнян Николов във Виетнам в тунелите Ку Чи, които са построени от партизаните по време на войната в страната. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Огнян Николов във Виетнам в тунелите Ку Чи, които са построени от партизаните по време на войната в страната. Снимка: Личен архив

- Какво мислиш за Виетнам?

Забелязах, че икономически растеж има само когато населението расте. Япония може да напечата колкото си иска пари – няма да расте! Европа, за съжаление, също. Икономиките изискват съвсем друга структура, но това не се преподава нито в университета, нито има желание да се промени. Инфлацията идва от растежа на населението и стабилна икономическа система.

Във Виетнам никой не го интересува кой е на власт. Хората искат спокойствие и предвидимост. Като прибавя и геополитическата ситуация - Виетнам е единствената страна в Югоизточна Азия, която залага на военна мощ – разбира се, в нейните възможности, което в момента много се харесва на САЩ заради Китай. Дори Apple инвестира 1 млрд. долара в научно-изследователски център там. Изведнъж няма страх за трансфер на know-how. Страната буквално е залята от капитал, но правителството въпреки това селектира и отхвърля предложения. Виетнамците работят по 7 дена в седмицата и служители на 5-дневна работна седмица се оплакват, че 2 дни са свободни. Когато им кажа, че в Европа хората иска 4-дневна работна седмица, ми се смеят и не ми вярват.

След моите грешки в инвестирането, търсих нови решения и възможности и така открих Виетнам. Аз не мога да оправя проблемите и слабостите в развитите пазари, затова реших да потърся „ново решение“. За да мога да се съсредоточа на този пазар, отхвърлих товара на „старите“ пазари. Разбира се, не всичко върви по мед и масло, но редовно има осъдени за финансови злоупотреби и корупция. Там съм инвестирал в каучуковата промишленост, рибни ферми, бирени компании, безалкохолни напитки, кабинков лифт, пристанища, логистични, опаковащи, фармацевтични и танкерни фирми.

Според мен всеки инвеститор или трейдър трябва да намери стратегия, която да отговаря на неговия характер и възможности. Наблюдавал съм различни стратегии и не мога да кажа коя е лоша или добра. Виждал съм успехите и загубите, затова дискусиите във форума за мен са много важни, защото различните участници виждат различни неща и това допълва картината.

За мен е трудно да продам, когато някоя фирма ми е донесла добри печалби. Знам, че не съм прав, но го намирам „нечестно“. Затова когато утроя позиция, продавам 2/3 от бройките и останалите не пипам повече. При падащ пазар, със сигурност лошо решение, но този лукс го „дължа“ на фирмата. Ако някое решение ме е подразнило, то гледам да продам и тази фирма не съществува за мен повече.

Ако започна да разказвам детайли, ще трябва да напиша книга.

Харесвам Investor.bg. Бих желал да стане място, където повече пазари да бъдат коментирани – защо българите да коментираме по американски или английски страници? Ограничението за писане само на кирилица лично мен ме притеснява. Бих предложил и „рейтинг“ при коментарите -  не само под статиите, но и във форума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 1
Babbitt
преди 7 години
Амстердамке, ти си най-отвратителната и ненормална ***, която може да съществува! Какви десетки предупреждения си ми отправяла към ника, какви са тези психопатии твоите? Този виетнамски *** туранага, дето ти го турга ката ден ли те ядосаха или моите мнения, които може да са неудобни за *** ти, но са истина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
And I believe one of the most significant transactions to date involving the acquisition of a US business by a leading company based in Vietnam.Meanwhile, Mai Kieu Lien, CEO of Vinamilk, has announced the company will focus on additional overseas investment in the coming time in the US as well as other markets in its quest to build global market share.скоро може и мляко от виетнамска фирма да пием в Бг :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
http://en.vietstock.com.vn/113-242171/vinamilk-acquires-remaining-30-stake-of-us-driftwood-dairy.htmима ли БГ фирми които да се похвалят с такъв успех?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
имам танкерна фирма, която плати 25% дивидент и 10% акции във Виетнам. На мен не ми е позната такава доходност другаде.. http://finance.vietstock.vn/VIP-vietnam-petroleum-transport-joint-stock-company.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
Toranaga
преди 7 години
На leverage не съм от март 2015. Сега имам кеш основно, тъй като очаквам спад.Когато видиш какви разходи и труд има в една мина, направо виждаш, че с 250$ няма как да изплатиш инвестициите и затова цената трябва да се качи. През 2002 има около 20- на години на спад в цената на златото. За мен златото е hedge към инфлацията. Такава няма в момента, а дори се оптват "изкуствена" да се създаде. За мен златото е спекула в момента. Аз предпочитам да hedge - ирам през икономиката. Пример - цената на петрола пада, тогава "танкерните фирми" имат супер печалби. Влзам в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
ivopashov
преди 7 години
Поздравления за интервюто! Имам 2 въпроса по него - - Каза, че си купувал на leverage преди и е било правилен избор - правиш ли го още?- Каза, че като си бил в Южна Африка си си казал, че цените на златото не могат да останат така за дълго - какво те е накарало да мислиш така? Какво мислиш за златото сега и за златните минъорски компании?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 5
Toranaga
преди 7 години
според мен сега не е момент да се инвестира никъде. За следващите 12 до 18 месеца моята стратегия е "cash is king "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
fortiss
преди 7 години
Поздравления!!! Много интересно интервю! Определено ще се замисля какво мога да използвам !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
Благодаря за добрите думи! 2-та извода до които стигаш, са според мен правилни. Не съм бил в Чили, така, че не мога да преценя тази страна. Според мен си заслужава да погледнеш Тунис и ОАЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 2
copper
преди 7 години
Какво прави Фил Колинс на снимката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още