IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермер успешно тества алтернативно напояване на овощни дървета

Резултатите в средата на първата вегетация са отлични с прираст до 75 см., а стопански ефект вече имат и съвсем слабите валежи

08:33 | 30.07.20 г. 8
<p>
	Снимка: Мариян Йорданов</p>

Снимка: Мариян Йорданов

Какви проблеми може да има при инсталирането на найлоните?

Имаше 10-20 разровени и изхвърлени найлони от диви прасета в началото. След това или им е омръзнало, или популацията се е преместила. Но имотът е в средата на обработваеми земи. Възможно е в по-гористи местности с голяма популация на диви прасета да има големи проблеми. Единични поражения има и от лисици.

На снимките и видеозаписа по-долу се вижда, че орехите се разклоняват от земята, липсва ствол от 1,8 метра, защо?

Ще започна отзад напред. Първо, не желая след 50 години да мине някой и да отреже хубав дънер с дължина около 2 метра за дървен материал. Ще срещне 5-6 клона разклонени не от 2-рия метър, а от 0,0 метра, тоест от земята. Съответно няма да му вършат работа.

Краткосрочно за мен е важното, че всяко дърво трябва да засенчва площта под короната си. Ако тя е вдигната на 2 метра, това означава, че засенчва площта под короната си само по пладне. В другото време засенчва на метри встрани. Съответно така не потиска тревата под короната. Ниската корона гарантира и че листата ще паднат точно отдолу и съответно също ще потиснат тревата. Това са естествени механизми. Всяко единично дърво се защитава успешно от тревата, като спуска короната си до земята. Фермерите масово пресичат този процес. Вече казах, че тревата е основен конкурент за влагата, хранителните вещества, почвената аерация.

Също така ниската корона означава по-лесно бране. Не на последно място, ниската корона означава снегозадържане. При снеговалеж и силен вятър пред и непосредствено след дървото ще се образуват пряспи. Това няма как да стане, ако короната е вдигната на 2 метра. Орехите ми са на изключително ветровити места, по които зимно време снега се задържа на преспи на точно определени места, които който е изучавал снегозадържане и снегонавяване може да предположи къде ще са. Аз съм абсолютно сигурен, че с ниската корона ще постигна снегозадържане точно над кореновата система на дървото.

Каква е дългосрочната идея за имота?

Може би ранчо, с къща, вятърна централа, слъчева централа, пчелин, няколко пасящи телета, заградени на самоотглеждане, може би писта за АТВ, малък рибарник, наблюдателна кула за птици, ще видим.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Звездоброй
преди 1 година
Имам около 1 000 такива найлона по 0,54 кв. м. на цялата площ от 93 дка. Какво става, когато падне дъжд от 10 литра на кв. м., което се случва редовно, но е без стопанско значение, защото няма силата да проникне в почвата? Все пак това са само 1 см. или 10 мм. воден стълб. ......Смятам така 10 литра дъжд на квадратен метър,това означава че на 0,54 квадратни метра е паднал и уловен 5,4 л.Kак станаха от 5,4 литра на 10 кубика не ми стана ясно???Искам курс по математика със създателя !!!!!!! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 3 години
Браво на човека!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Спящият бик
преди 3 години
Имам десетина ореха. Не ги поливам, не ги пръскам, не ги бруля. Като дойде време, орихите сами падат, а аз просто ги събирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 години
Добра новина. Има нужда от такива хора. Опитва едно друго трето.Дори и някой от експериментите да не успее натрупаният опит е ценен.Аз примерно имам съмнения, че когато ореха е във форма на храст ще е лесно да се събира реколтата. Имам спомени от едно време постилахме найлони под ореха и брулехме орехите с прът. Когато приключим с дървото вдигаме внимателно найлоните и исипвахме в торби. Когато клоните са ниско и много няма да може да се постилат найлони и самото доближаване до дървото ще е затруднено. Ще трябва да измисли друг начин за събиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
abc
преди 3 години
Впечатлен съм!Поздравления и успехи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
terziеv
преди 3 години
Баси, някой извън Китай все още работи. В интерес на истината има много пари в дълготрайните насъждения. Ореховите продукти също са златна мина. Една преса е никакви пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 3 години
Благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още