IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да купим или продадем? Какво очаква акционерите на Twitter сега?

Илон Мъск иска да купи компанията и да я свали от борсата. Това предлага възможности, но и значителни рискове

15:45 | 29.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Илон Мъск иска да придобие Twitter за 44 млрд. долара. Шансовете за по-нататъшен ръст на цената на акциите на социалната мрежа са големи, но рисковете също. Как трябва да се държат акционерите? Струва ли си да купувате акции на Twitter сега? Ето най-важните въпроси и отговори за инвеститорите.

Тези, които притежават акциите, получават по 54,20 долара на акция. Така ли е?

Това е само офертата, но сделката далеч не е сключена. След първоначалното отхвърляне бордът на директорите на Twitter даде зелена светлина. Големи инвеститори като Vanguard, Morgan Stanley и Blackrock все още не са се позиционирали. Не е сигурно дали те ще се съгласят на офертата. Не е ясно и дали и колко малки инвеститори ще се възползват от предложението.

Длъжен ли съм да продавам?

Не. Инвеститорите могат просто да продължат да държат акциите за момента.

Трябва ли инвеститорите да продават сега?

Става дума за претегляне на възможностите и рисковете. На Wall Street една акция на Twitter струва 51,70 долара. Това разкрива съмненията на пазара в това дали сделката наистина ще бъде осъществена. Тези, които очакват сделката да се осъществи, трябва да продължат да държат акцията и да изчакат цената да се повиши до 54,20 долара.

Какви са рисковете?

Мъск може да оттегли предложението си. Не е сигурно и дали ще получи достатъчно акции, или сделката ще се провали, защото няма достатъчно ценни книжа. И в двата случая цената на акциите вероятно ще спадне, защото очакването за поглъщане, което сега движи нагоре цената на акциите, ще изчезне.

Възможно ли е цената на акциите да се повиши дори над офертата на Мъск от 54,20 долара?

Да. Мъск иска да свали компанията от фондовата борса, така че му трябват много акции. Напълно възможно е Мъск да направи втора, по-висока оферта, ако не получи достатъчно акции на първоначалната цена. В този случай се очакват по-високи ръстове на курса.

Но тази спекулация е много рискована. Ако Мъск изгуби търпение или интерес, или ако поглъщането се провали, цената на акциите може да спадне дори под сегашното ниво от малко под 52 долара.

Как Мъск ще финансира сделката?

Според списание Forbes Илон Мъск е най-богатият човек в света с 265 милиарда долара. Но Мъск не е „ликвиден". Състоянието му се състои почти изцяло от акции в производителя на електрически автомобили Tesla и космическата му компания SpaceX. Затова Мъск се нуждае от заеми, но почти сигурно ще ги получи.

Може ли Мъск да изтласка останалите акционери след мажоритарно придобиване?

Да, това е така нареченият squeeze-out, известен в САЩ и като freeze-out. В този случай мажоритарният акционер отправя предложение към миноритарните акционери, което те не могат да отхвърлят.

Как се регулира това от правна гледна точка?

В САЩ за законодателството в тази област отговарят отделните щати. Twitter е базиран в Сан Франциско, Калифорния. Но подобно на много американски компании, корпорацията е регистрирана в щата Делауеър. Делауеър се счита за много приятелски настроен към бизнеса по отношение на законите и юрисдикциите, дори при спорове с акционери. В този случай това означава, че от 90% мажоритарна собственост е възможна опростена процедура, според която може да се преговаря само за обезщетение за собствеността на останалите акции, ако няма измама или незаконни действия.

Може ли изтласкването да доведе до съдебно производство?

Подобно на редица страни това се случва много често и в САЩ, особено ако няма опростена процедура. Следователно въпросът за това колко ще получи пари в крайна сметка изтласканият миноритарен акционер може да остане дълго време нерешен.

За какво внимават съдилищата?

В кратък доклад на Cornell Law School се казва: „По принцип съдилищата налагат повишено фидуциарно задължение на контролиращите акционери. Съдът разглежда два аспекта: справедлив процес и справедлива цена“.

Адвокатът от Сан Франциско Брайън Спрингмайер обяснява на своя уебсайт, че „като правило, ако поглъщането има независима, разумна цел с ясни, но справедливи последици за миноритарните акционери, то вероятно ще премине успешно. Ако единствената цел е те да бъдат изтласкани или да се ограничат правата им на собственост, тогава вероятно ще има задължения на мажоритарния акционер или спиране на сделката“.

По материали на DPA и Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още