IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес акцентите на 2 ноември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:59 | 02.11.15 г.
Бизнес акцентите на 2 ноември

В България

Започваме днешния обзор с няколко финансови новини. Бюджетът за 2016 година е по-добър от предходния, заявиха представители на бизнеса и синдикати. Работодателите смятат, че той е по-добър, защото се върви към по-бърза консолидация, а синдикатите одобряват социалните промени. Оттук нататък обаче двете страни имат големи различия.

И макар че заместник-председателят на парламента Димитър Главчев също защити проекта на държавен бюджет за 2016 г., посочвайки, че бюджетът по традиция, откакто управлява ГЕРБ, е реалистичен, то депутатът от БСП Румен Гечев обяви, че няма как бюджетът да бъде подкрепен.

В края на септември 2015 г. свободните парични средства на домакинствата и нефинансовите предприятия продължават да се стичат към големите търговски банки, но и към тези, чиито лихвени проценти по депозитите, макар и ниски, продължават да са атрактивни в сравнение със средните за пазара.

В социалния сектор министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин обяви, че програмите за временна заетост и създаването на среда за постоянна заетост са двете посоки, по които работи социалното министерство, за да стимулира заетостта в един от регионите с най-висока безработица в страната – Видин.

България трябва да приеме общо 1 302 бежанци, пристигнали в Гърция и Италия, според две решения на Европейския съюз, а перспективата е след още една година да дойдат още 697 души. От тези 1 302 души 471 са от Италия, а 831 души са от Гърция. През декември ще пристигнат първите лица, а другите съответно през 2016 г. и 2017 г.

По света

И като продължение на темата - Европейската комисия обяви, че ще отпусне още 43 млн. евро под формата на хуманитарна помощ за сирийските бежанци и общностите, които са ги приютили, в Ливан. Средствата ще помогнат за подготовката на най-уязвимите групи от бежанците за приближаващата зима.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция спечели пълно мнозинство на проведените вчера парламентарни избори. При почти 100% преброени гласове партията на президента Реджеп Тайип Ердоган печели 49% - с 8 процентни пункта над резултатите от изборите през юни.

На другия край на Европа зам.-министърът на финансите на Русия Сергей Сторчак обяви, че Русия вероятно ще се обърне към съда заради спорния украински дълг от 3 млрд. долара. Ако украинската страна не извърши необходимите плащания през декември, ще стартират „всички процедури, свързани със заложените в проспекта на емисията процедури“.

В същото време руското Министерство на селското стопанство обмисля забрана на купуването на вносни хранителни продукти, ако има тяхна алтернатива от Русия или другите държави в Евразийския съюз. Чрез ограниченията може да се увеличат продажбите на вътрешната продукция, казва министърът Александър Ткачев.

И една новина от света на суровините - цената на златото падна до четириседмично дъно в понеделник, след като инвеститорите продължаваха да разпродават активите си в ценния метал с очаквания за по-затегната парична политика в САЩ. Фючърсите върху златото с доставка декември спаднаха с 3,30 долара, или 0,29%, до 1 138,10 долара за тройунция.

На борсата

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (ФНИБ) отчита ръст на нетната печалба с 84% на годишна база до 1,26 млн. лв. за деветмесечието на 2015 г., показва отчетът на дружеството. Повишението на положителния финансов резулта от 162% на годишна база до 445 хил. лв. само за третото тримесечие на 2015 г.

Препоръчваме

Първият китайски пътнически самолет вече е факт след години забавяне на финализирането му. Проектът доближава Китай до осъществяването на мечтата ѝ да създаде конкурент на Boeing и Airbus Group. Самолетът има 158-174 места, а дизайнът му е направен в Шанхай.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още