IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна идентифицира убития невъоръжен украински военнопленник 

Беларус официално потвърди за удара на нейна територия срещу руски самолет за ранно предупреждение и контрол А-50

06:08 | 08.03.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Идентифицираният като Тимофий Шадура войник. Снимка: Twitter
Идентифицираният като Тимофий Шадура войник. Снимка: Twitter

Появилият се тази седмица видеоматериал, на който се вижда как руските войски застрелват невъоръжен украински войник, който очевидно е бил в плен, предизвика бурни реакции в Украйна и беше възприет от украинските официални лица като доказателство, че година след инвазията руските сили продължават да извършват военни престъпления.

На клипа, публикуван от подразделение на руската паравоенна група „Вагнер", се вижда как мъжът, облечен във военна униформа, стои на горска поляна, дърпа цигара и казва „Слава на Украйна" на украински език, преди да се чуят изстрели и той да падне на земята. Има предположения, че преди това е бил накаран да изкопае сам гроба си. 

Украинските власти започнаха криминално разследване на убийството, като в понеделник президентът Володимир Зеленски обеща, че убийците на войника ще бъдат открити.

В публикация във Facebook 30-та отделна механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна идентифицира във вторник войника като Тимофий Шадура. Тя заяви, че той е изчезнал на 3 февруари, след като е участвал в сблъсъците около Бахмут - обсадения град, който Русия се стреми да обкръжи и където се водят най-ожесточените боеве във войната в момента

В коментар за украинските медии говорител на бригадата заяви, че Шадура е бивш наборник, роден през 1982 г. от Житомирска област в Централна Украйна, който е бил мобилизиран на военна служба през декември миналата година. Майка му и двамата му братя все още живеят в родното му село.

Роднина на Шадура заяви в интервю във вторник, че мъжът във видеото прилича на Шадура, но семейството е видяло противоречиви съобщения в социалните медии и няма да коментира темата, докато не получи потвърждение за самоличността на войника.

От бригадата, в която е служил Шадура, заявиха, че това ще бъде възможно едва след като тялото бъде прибрано от контролираната от Русия територия и изследвано.

Москва не е коментирала видеото. Преди това тя е отричала, че нейни войници са извършили военни престъпления.

Основателят на „Вагнер" Евгений Пригожин, който неведнъж е заявявал, че неговите сили водят руската офанзива при Бахмут, заяви, че няма доказателства за участието на групата му в убийството на украинския войник.

„Има ли поне едно доказателство, че това е заснето близо до Бахмут, поне едно доказателство, че видеото не е фалшифицирано, или поне някакво минимално доказателство за участието на Вагнер?", каза той в съобщение, публикувано във вторник от кетъринг компанията, която ръководи.

В понеделник „Сивата зона“, канал в Telegram, свързан с „Вагнер“, отхвърли идеята, че видеото е фалшиво.

Подновеното внимание към обвиненията във военни престъпления се случва няколко дни след като представители на Украйна и шест други държави се споразумяха да създадат международен център за преследване на престъплението „агресия“, което участниците се надяват да бъде първата стъпка към преследването на висшите руски служители, отговорни за инвазията в Украйна, пише The WallStreet Journal. 

На срещата на високо равнище в Лвов, Украйна, западни официални лица се срещнаха с колеги от Украйна, балтийските държави, Полша, Румъния и Словакия, за да подпишат споразумение за създаването на новия център в Хага.

Стотици следователи от Украйна и чужбина събират доказателства за военни престъпления още от първите дни на инвазията. В речта си в Лвов в петък Зеленски заяви, че от началото на пълномащабната инвазия са установени над 70 000 руски военни престъпления.

Последна актуализация: 06:19 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
До: khao ти гледам много работи не знаеш, но бързаш да обясняваш на всеки, колко си по-умен от него. Чети си там евроатлантическите опорки на отровено общество и не занимавай останалите за робcката си логика. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Честит празник, Миме! Отпусни малко казусите днес, купонясай, заслужи си да празнуваш. Като не празнуваш на 3-ти, дай го днес на макс! Търчилъжи ще те отмени тук - при него празници няма - ни национални, ни морални. Съпругата дари ли те с китка? Ако е пропуснала, да те уважа аз с едно кокиче? Хайде, да си здрава, за да мачкаш копейките, докато задрънчат на центове, Да си все така най-умната и най-изтропаната тук, че и навън! Европа се нуждае от такива труженички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 25
khao
преди 1 година
До: 0pk трябва да си доста тъъъп, щом имаш нужда от официален критерий да решава кое е истина и кое лъжа... така че незнам как да отговоря на скапаната ти роббска логика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
До: khao и ти разбира се си официалния критерий, решаващ кое е истина и кое - лъжа, нали така? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 31
khao
преди 1 година
До: 0pk а добър ден, плосък мозъкО! Много ясно че като замениш истината с лъжа, че и си повярваш в нея, се стига до война... :D:D говоря за рашибозука, зада не ми се правиш пак на остроумен тъъъпак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 14
0pk
преди 1 година
До: data и сега в тия писаници, като замениш "Русия" с "Украина" и може да проумееш, защо се стигна до тук. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
Каба Коч
преди 1 година
" Парижката новина не е онуй, що мисли наивният народ. "ВолтерЕсть логика намерений и логика обстоятельств, и логика обстоятельств всегда сильнее логики намерений. И.В. Сталин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 40
zelka007
преди 1 година
Максим Горки: Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 40
zelka007
преди 1 година
Ф.М.Достоевски: "Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечението."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 33
zelka007
преди 1 година
До: data... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още