IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна идентифицира убития невъоръжен украински военнопленник 

Беларус официално потвърди за удара на нейна територия срещу руски самолет за ранно предупреждение и контрол А-50

06:08 | 08.03.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Идентифицираният като Тимофий Шадура войник. Снимка: Twitter
Идентифицираният като Тимофий Шадура войник. Снимка: Twitter

Ситуацията около Херсон 

Украйна призова жителите на Херсон да се евакуират на фона на зачестилите руски нападения в южния град, който беше отвоюван от войските на Киев миналата есен, докато натискът върху Украйна да освободи обсадения източен град Бахмут нарасна.

В понеделник Русия изстреля 360 ракети от оръжейни системи, включително минохвъргачки и многоцелеви ракетни системи, по Херсонската област, съобщиха властите там. Парамедиците и полицаите вече не могат да помагат на много жертви на обстрел, защото самите те попадат под обстрел, заявиха от градския съвет на Херсон. Украински военен разговаря с цивилни по време на свой патрул. Снимка: EPA/MARIASENOVILLA Украински военен разговаря с цивилни по време на свой патрул. Снимка: EPA/MARIASENOVILLA

Херсон, който преди войната имаше население от 330 000 души, е редовно обстрелван от голям контингент руски сили, разположени от другата страна на река Днепър, откакто през ноември се върна в украински ръце. Властите предупредиха за опасността за цивилното население и във вторник отново призоваха хората да се възползват от свободните транспортни маршрути извън района.

Хиляди хора са напуснали Херсон, откакто руските сили се оттеглиха на източния бряг на Днепър и започнаха да бомбардират града, който им беше отстъпен в резултат на успешната украинска офанзива. Два пъти дневно от Херсон тръгва автобус за евакуираните, който се отправя към Одеса - пристанищен град в Южна Украйна, който е далеч от фронтовата линия.


„Препоръчваме на хората да напуснат още от деня, в който освободихме града", казва Дмитрий Плетенук, говорител на командването на отбраната в Херсон. „Тъй като фронтовата линия е на края на Херсон, само на 500 метра от врага, той има много начини да достигне до цивилните“. 

От 230 000 жители, които са били в града, когато украинските сили влязоха в него през ноември, са останали около 50 000, каза Плетенук. Украйна отвръща на удара със собствени удари по руски цели от другата страна на реката. Плетенучук заяви, че в понеделник въоръжените сили на страната са унищожили руски склад за боеприпаси в окупирания град Олешки.

Русия не е коментирала атаката. Във вторник Москва заяви, че нейните сили укрепват позиции на брега на Днепър, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС. Тя добави, че фокусът е върху укрепването на отбраната срещу украински обстрел.

Украински официални лица сигнализираха за плановете си да започнат нова офанзива тази пролет, за да си върнат териториите, държани от Русия, като военните анализатори очакват тя да се съсредоточи върху южния регион Запорожие, където руските сили държат няколко пристанищни града на Черно море.

Нарастват обаче опасенията, че Украйна ще се затрудни с провеждането на планираната операция, тъй като силите ѝ търпят загуби в Бахмут - източен град, който Русия се опитва да превземе от лятото. През последните дни украинските войски се изтеглиха от около една трета от града, който се намира на източния бряг на река Бахмутка.

Украински официални лица съобщиха във вторник, че Дмитрий Коцюбайло, командир в 67-а отделна механизирана бригада, който е носил повиквателната „Да Винчи“, е бил убит в битка край Бахмут. Коцюбайло за пръв път се записва доброволец като боец през 2014 г., а в края на 2021 г. президентът Володимир Зеленски му присъжда званието „Герой на Украйна".

Последна актуализация: 06:19 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
До: khao ти гледам много работи не знаеш, но бързаш да обясняваш на всеки, колко си по-умен от него. Чети си там евроатлантическите опорки на отровено общество и не занимавай останалите за робcката си логика. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Честит празник, Миме! Отпусни малко казусите днес, купонясай, заслужи си да празнуваш. Като не празнуваш на 3-ти, дай го днес на макс! Търчилъжи ще те отмени тук - при него празници няма - ни национални, ни морални. Съпругата дари ли те с китка? Ако е пропуснала, да те уважа аз с едно кокиче? Хайде, да си здрава, за да мачкаш копейките, докато задрънчат на центове, Да си все така най-умната и най-изтропаната тук, че и навън! Европа се нуждае от такива труженички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 25
khao
преди 1 година
До: 0pk трябва да си доста тъъъп, щом имаш нужда от официален критерий да решава кое е истина и кое лъжа... така че незнам как да отговоря на скапаната ти роббска логика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
До: khao и ти разбира се си официалния критерий, решаващ кое е истина и кое - лъжа, нали така? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 31
khao
преди 1 година
До: 0pk а добър ден, плосък мозъкО! Много ясно че като замениш истината с лъжа, че и си повярваш в нея, се стига до война... :D:D говоря за рашибозука, зада не ми се правиш пак на остроумен тъъъпак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 14
0pk
преди 1 година
До: data и сега в тия писаници, като замениш "Русия" с "Украина" и може да проумееш, защо се стигна до тук. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
Каба Коч
преди 1 година
" Парижката новина не е онуй, що мисли наивният народ. "ВолтерЕсть логика намерений и логика обстоятельств, и логика обстоятельств всегда сильнее логики намерений. И.В. Сталин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 40
zelka007
преди 1 година
Максим Горки: Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 40
zelka007
преди 1 година
Ф.М.Достоевски: "Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечението."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 33
zelka007
преди 1 година
До: data... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още