IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на мирния дивидент след Студената война

Той помогна на Запада да разшири социалните си системи без големи увеличения на данъчната тежест

13:47 | 30.03.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В продължение на четвърт век след Студената война западните демокрации смееха да вярват, че ерата на глобалната конфронтация е отминала. Част от ресурсите, които някога отиваха за отбрана, бяха пренасочени към училища и болници.

Но инвазията на Русия в Украйна и нарастващата агресивност на Китай сложиха решителен край на този „дивидента на мира“. Наскоро САЩ, Обединеното кралство и Австралия разкриха планове за скъп флот от ядрени подводници в Тихия океан като част от техния съюз Aukus, като Великобритания следва Франция, Германия, Полша, Япония и други в засилването на разходите си за отбрана. Демокрациите се надяват, че като се готвят за война, те всъщност могат да запазят мира, пише Financial Times в редакционен коментар.

Някои държави намират за по-трудно от други да финансират повишените отбранителни разходи. Двугодишното увеличение във Великобритания от 5 млрд. паунда беше само половината от това, което се смята, че министърът на отбраната е искал – въпреки че то бе в допълнение към увеличението с 24 млрд. паунда на разходите до 2024-25 г., обявено от Борис Джонсън като министър-председател през 2020 г. Но Великобритания е една от само седемте членки, които отговарят на „директивата“ на НАТО да изразходват най-малко 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Неясният ангажимент нивото да се вдигне до 2,5%, ако „обстоятелствата позволяват“, отразява вялата британска икономика.

Други правят повече, макар и понякога от по-ниска база. Германия създаде специален фонд за отбрана на стойност 100 млрд. евро. Френският президент Еманюел Макрон обеща да увеличи разходите за отбрана с 40 процента, или 118 млрд. евро, за периода 2024-30 г. в сравнение с 2019-25 г. Полша планира да достигне ниво от 4 процента от БВП тази година.

Скорошният годишен доклад на НАТО установи, че европейските членки и Канада са увеличили общите си разходи за отбрана през 2022 г. с 2,2 процента в реално изражение, което е осмо поредно реално увеличение. Разходите на САЩ са нараснали по-слабо от инфлацията миналата година, въпреки че се очаква да се ускорят през 2023 г.

Русия, финансираща войната си в Украйна, и Китай са отбелязали значителни увеличения миналата година, според Международния институт за стратегически изследвания.

Както западните правителства осъзнават, технологичната сложност на оръжията прави съвременната война опустошително скъпа. Освен това войната на Русия срещу Украйна показа, че конфликтите през 21-ви век не са само кибератаки, дронове и прецизни бомбардировки от отдалечени командни центрове; танковете, артилерията и сухопътните войски са актуални както винаги. Да бъдеш напълно подготвен за всички заплахи означава да притежаваш целия набор от инструменти и индустриалната база, която да ги поддържа. Така че демокрациите ще трябва да споделят технологии, разузнаване, бреме и доставки в по-голяма степен, отколкото през Студената война.

Aukus е амбициозен опит да се приложат тези принципи на практика, като негови три страни членки се ангажират да си сътрудничат не само за подводници, но и при хиперзвуковите ракети, изкуствения интелект и квантовите изчисления. Австралия и Великобритания ще произведат съвместно нова атакуваща подводница, като австралийските пари ще помогнат за разширяване на  корабостроителния капацитет на Обединеното кралство, а съвместната поръчка ще намали разходите.

Два отделни тристранни съюза си сътрудничат за изтребители от следващо поколение. Дори ЕС навлиза на нова територия, като наскоро се споразумя да похарчи 1 млрд. евро за съвместни поръчки на боеприпаси и да използва друг милиард, за да компенсира държавите членки, които доставят патрони на Украйна от своите запаси.

Но предстоят предизвикателни компромиси. По-малките разходи за отбраната като дял от публичните разходи от края на 80-те години насам помогнаха на европейските страни да разширят социалните си системи без големи увеличения на данъчната тежест. Западните правителства сега едва започват да обясняват на населението си последиците от новото въоръжаване.

И рискът от превъоръжаване с цел възпиране е, че противниците го възприемат като провокация. В противопоставянето между двете суперсили по време на Студената война прекият конфликт в крайна сметка беше избегнат. Днешната сложна геополитическа картина ще направи повторението на това постижение много по-трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 с всичко, няма... само с твоята тъъъпотия се примирих, оказа се че е нелечима!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ще се примириш с всичко. Нямаш друга опция. Щом си се посадила тук 24/7 и в почивките се реализираш като оператор на розов телефон, явно не си от тези, които ще скокнат да направят нещо срещу рахатя си. Важното е с колежката ти да се харесвате и да се разбирате, пък някой ден и що да не се вземете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: khao ... е от политкомисарче средна ръка , оставено без листетата с опорките , толкова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 айде пак латентната ти пееерасия изплува и пак за мъжка любов започна да мечтаеш.... вече ставаш гнусссен! Тама се примирих че си тъъъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 7
doba
преди 1 година
Той т.н. 'дивидент на мира' още щеше да си върви, АКО не се бяха забъркали хАмерика в Украйна и не се конфронтираха с Россия. Барабар с евтините газ, петрол и други суровини. НО отвъд океана нямат интерес от мир, те имат нужда от воюваща Европа. И си го постигнаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Абе Миме, вие двете пак ли нямате клиент на телефона отсреща, та се бутате пак да ми го дъвчете? За мен лошо няма, но пари не чакайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: zelka007 хахаха, тоя под теб дали се усеща каква тъъпотия е родил... отново! ... разбираш ли рашистанците обаче не искат домовете им да са пълни с разни предмети, коли, стока и да са богати както се било случило в Източния блок и за това нападнали Украйна... че по лесно било да крадеш! :D:D:D ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... и врагът завалията , заапа въдицата , вместо да ги остави да се самопотопят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
Съвсем точен материал, но излишно многословен. Може да се каже и по-сбито. Напр.: Икономиките на САЩ и Западна Европа, след като напълниха домовете на гражданите си с партакеши, гаражите с коли и магазините с непродаваема стока, се запушиха. Получиха глътка въздух с разпада на Източния блок, но за 20 години напълниха и него. След 10 години кризи и агония, отново се обърнаха към спасявалият ги многократно ВПК, в последен опит да се задържат над водата. За целта си създадоха и страшен враг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още