IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пренебрегна Русия и насърчи изграждането на газопровод от Туркменистан

Пекин може да изгради и двата проекта, но действията сега подсказват, че страната ще използва всякакви лостове за натиск

10:36 | 25.05.23 г. 8
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Китай настоява за ускоряване на строителството на дългобавения газопровод от Туркменистан, пренебрегвайки призивите на Русия за подкрепа за разширяването на "Силата на Сибир", пише Ройтерс. Агенцията отбелязва коментар на президента Си Дзинпин по време на събитие в Централна Азия, на която той настоява проектът "Централна Азия - Китай" (Line D) да се активизира.

Стротелството на газопровода започна още през 2014 година и тогава стойността му се оценяваше на 6,7 млрд. долара. Тръбите трябва да преминат през териториите на няколко държави в Централна Азия - Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан, и да доставят около 30 млрд. куб. метра газ годишно в Китай. Този газпоровод е сред приоритетите на инициативата "Един пояс, един път".

Източници на Ройтерс коментират, че не е изключено Пекин в крайна сметка да реши да финансира и Line D и "Силата на Сибир 2", но коментарът на Си подсказва, че Пекин ще използва своите лостове, за да си осигури енергийна сигурност при изгодни условия. Реално и двата нови газопровода биха покрили около 20% от потреблението на газ в Китай. Страната допълва нуждите си с втечнен газ.

Агенцията припомня, че през 2022 година Китай внесе 35 млрд. куб. метра газ на стойност 10,3 млрд. долара от газопроводите от Туркменистан спрямо 16 млрд. куб. метра на стойност 4 млрд. долара от Русия. Преди ден от "Газпром" официално потвърдиха, че износът към страните от Европа и към Китай намалява с малко над 45% до 100,9 млрд. куб. метра. Печалбата се свива с 40 на сто.

Следвайки призивите на Си Дзинпин от китайската държавна енергийна компания CNPC са възложили проучвания за трасето от границата с Киргизстан до Уця, където ще е входната точка на газопровода. Според запознати това означава, че проектът е изготвен и вероятно строителството може да започне през следващата година. От китайската компания отказват коментар на информацията.

Според анализи на базираната в Пекин SIA Energy и Rystad Energy газопроводът Line D може да бъде готов и да достави първите количества газ до Китай през 2028 година. "Силата на Сибир 2", на който Русия се надява да замени загубените европейски пазари, се очаква да бъде готов в началото на 30-те години. По него ще бъдат доставяни около 50 млрд. куб. метра газ годишно.

Това, което е от полза за Русия обаче, е нежеланието на Туркменистан да преговоря за понижаване на цените. По данни на митническите служби на Китай страната плаща с 30% повече за туркменския газ спрямо цената на руския. Туркменистан настоява да сключва договори на пазарен принцип, допълват източници на Ройтерс.

Но все пак - цената на пазара трябва да бъде достатъчно висока, за да накара Пекин да инвестира в още един газопровод, допълват още анализатори. Но Китай има и възможността да използва "Силата на Сибир 2" като друг лост, с който да договори по-евтин газ от Туркменистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 12 rate down comment 19
OHЯ
преди 10 месеца
Важното е , че Блатная все по-велика става , даже недостижима ! С богатата Европа не успяха , ама с жълтурите ще станат от велики , та по-велики ! Слава на opkиTe , слава на ПyTиHy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 16
pinoccio
преди 10 месеца
Китай и Русия имат споразумение за стимулиране на икономиката на централноазиатските страни от постсъветското пространство за да парират набезите на англосаксите. Но тук е пълно с олигоффрени, които няма как да разсъждават в подобен ракурс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Рибата е в морето https://ipad.fas.usda.gov/countrysummary/Default.aspx?id=AR&crop=Wheat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
В новом отчете говорится, что в середине года закончится холодная фаза Ла-Нинья, связанная с явлением Южной осцилляции в экваториальной части Тихого океана. В этот раз она была аномально долгой три с половиной года вместо обычных одного-двух. Эксперты опасаются, что накопившаяся в глобальной климатической системе энергия, сдерживаемая механизмами Ла-Нинья, может выплеснуться на планету с непредсказуемой силой. https://hadleyserver.metoffice.gov.uk/wmolc/WMO_GADCU_2023-2027.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 22
zelka007
преди 10 месеца
блатните opku не са надежден и сигурен енергодоставчик ... там нещо да капе от тех и точка ... Поднебесната кинкалерия си има друга работа , нема да се занимава ежедневно с разни , дето една турбина не могат да поддържат и се олива в смазка , еле па такива дето си гърмят тръбите за спорта и славата ... а сибирядата продължава да работи на 50% капацитет ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 21
evlogi
преди 10 месеца
Дреме му на Китай за чебурашките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
danchomentata
преди 10 месеца
Kювеши коги ще си размърда дирника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
danchomentata
преди 10 месеца
ЕК одобрила изменения в контракты на строительство АЭС "Пакш".Кылычдароглу назвал газовый хаб угрозой Турции. https://***.eso.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още