IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще генерира рекордни количества "слънчев" ток и ще го изхвърли на боклука

В България производството на фотоволтаичните централи за първи път изпревари АЕЦ "Козлодуй" на 1 август

10:54 | 02.08.23 г. 24
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Европейският съюз (ЕС) трябва да спре разхищението на електроенергията от соларните централи и да ограничи отрицателните цени, за да насърчи инвестициите в сектора, пише Bloomberg, позовавайки се на призиви на сектора. Очаква се през това лято страните от общността да произведат рекордни количества "слънчева" електроенергия и да ги захвърли на боклука.

От индустрията пишат в писмо до енергийния комисар Кадри Симсон, че държави като Чехия и Полша, които разчитат на въглищни мощности, планират да изключват соларите заради ниското търсене на енергия. Техните системи не са достатъчно гъвкави и се налага да бъдат изключвани именно доставчиците на чиста и евтина електроенергия, посочват от соларния сектор.

България също е една от държавите в ЕС, която разчита основно на въглищата, особено през зимните месеци.- Справка в сайта на Електроенергийния системен оператор показва, че през последните дни в обедните часове основните източници на електроенергия обаче са соларните централи и АЕЦ "Козлодуй". Въглищните централи осигуряват под 20% от товара в часовете, когато е пикът на соларните централи - около обяд и в ранните следобедни часове.

На 1 август в периода около 12-13 часа за първи път товарът на фотоволтаичните централи прескочи 2000 мегавата и така изпревари двата работещи ядрени блока на АЕЦ "Козлодуй". От около 10-ина дни пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е с намалена мощност до 930 мегавата (от 1040 мегавата) и според коментари това е по искане на ЕСО, за да бъдат балансирани соларните централи.

Отчетите на ЕСО за седемесечието показват, че производството на базовите централи у нас намалява с 26%, докато на централите, използващи възобновяеми енергийни източници, се повишава.

Като цяло европейските институции насърчиха развитието на зелената енергия като начин за намаляване на зависимостта от Русия и справяне с енергийната криза. Това лято се очертава рекордно горещо за континента, което също може да накара много хора да се замислят относно употребата на изкопаеми горива, допълва Bloomberg.

Соларните компании се оплакват и от отрицателните цени на пазара в случаите на излишък, които отбълскват инвеститорите. През май по време на дискусия в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от ЕСО също се оплакаха, че търговци внасят големи количества електроенергия на негативни цени в България, но без осигурен купувач. Тази практика застрашава сигурността на енергийната система, коментираха от оператора.

КЕВР опита да регулира тази практика, въвеждайки правилото, че търговските участници доплащат на ЕСО в случаите, когато системата е в излишък, и така не стимулират подобно поведение.

В този период България от нетен износител на електроенергия се превърна в нетен вносител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 14 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 9 месеца
Тук генерират зелки за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 17
zelka007
преди 9 месеца
До: evlogi ... това е един от първите проекти за съхранение на слънчева енергия ... можеш да го видиш всяка нощ в системата на Испания ... работи от 2013г ... https://***.grupocobra.com/en/proyecto/casablanca-solar-thermal-power-plant/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 6
andy
преди 9 месеца
До: zelka007"нашият уран иде от Канада ... :))) ... газта я точим от Азербайджан " раят за прекупвачи и балъци. Изведнъж страни като Турция, Индия, Китай станаха износители на нефтопродукти и LNG?! Даже и арабите препродават! Пpaне му е майkaтa! Чиста руска газчица, нефт и уранец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 20
zelka007
преди 9 месеца
До: evlogi ... мегабатериите НИКОГА не са предвиждани да заместват генериращи мощности за продължителни периоди от време !! или поне литиево-йонните !! те служат за мрежови услуги ... !! ... не знам докога ще го дъфффчеш това ... :))) ... технологията съхраняваща 24/7 енергия ще бъде друга ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 10
0pk
преди 9 месеца
Освен рекордните количества ток отиващи на ***, ЕС генерира и огромно количество зелени дбили, разказващи приказки за мегабатерии и безплатни водороди призвани да спасят планетата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 6
evlogi
преди 9 месеца
За пример-предложението на ПП в първият вариант на плана за възстановяване за изграждане на 6000 мвтч батерия,който разбира се, се провали, би струвал около 1 млрд долара и би бил достатъчен да замести 2 гвт слънчеви централи за около 3 часа..Ако трябва да ги замести за период от 4 мрачни зимни дни, ще трябва да се вложат поне 10 млрд долара за около 60 гигаватчаса батерии и след 8-9 години да се подменят.Или както казваше дядо ми-като отиваш да пикаеш,първо виж дали си си разкопчал гащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 24
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... нашият уран иде от Канада ... :))) ... газта я точим от Азербайджан и от Александруполис ... не ни мисли българите ... !! ... още фотоволтаици ще строим ... ей го де е вокзала , фащай трена за питер щом не ти харесва , вземи си и некой барелеф от паметника , щото ще го бишкаме наесен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 3
evlogi
преди 9 месеца
Получава се следното:периоди на свръхпроизводство и нулеви и отрицателни цени се редуват в рамките на същият ден с период на недостиг и зверски цени.Мрежата става все по-небалансирана, поради затварянето на базовите мощности.батериите са абсолютна неекологична измишльотина, изискват огромни инвестиции и имат около 3000 цикъла зареждане и разреждане, което прави около 8-9 години живот, и са надеждни само за краткосрочно балансиране, в рамките на час два...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 11
andy
преди 9 месеца
До: zelka007Нигер спира износа на уран за Франция. Събирайте топло за зимата! Слънцето няма да ви стопли!!! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 27
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... нема да има рассийски степни изпарения , гръмнаха си тръбите и си заляха с масло помпените станции ... нефелно племе ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още