IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще генерира рекордни количества "слънчев" ток и ще го изхвърли на боклука

В България производството на фотоволтаичните централи за първи път изпревари АЕЦ "Козлодуй" на 1 август

10:54 | 02.08.23 г. 24
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Европейският съюз (ЕС) трябва да спре разхищението на електроенергията от соларните централи и да ограничи отрицателните цени, за да насърчи инвестициите в сектора, пише Bloomberg, позовавайки се на призиви на сектора. Очаква се през това лято страните от общността да произведат рекордни количества "слънчева" електроенергия и да ги захвърли на боклука.

От индустрията пишат в писмо до енергийния комисар Кадри Симсон, че държави като Чехия и Полша, които разчитат на въглищни мощности, планират да изключват соларите заради ниското търсене на енергия. Техните системи не са достатъчно гъвкави и се налага да бъдат изключвани именно доставчиците на чиста и евтина електроенергия, посочват от соларния сектор.

България също е една от държавите в ЕС, която разчита основно на въглищата, особено през зимните месеци.- Справка в сайта на Електроенергийния системен оператор показва, че през последните дни в обедните часове основните източници на електроенергия обаче са соларните централи и АЕЦ "Козлодуй". Въглищните централи осигуряват под 20% от товара в часовете, когато е пикът на соларните централи - около обяд и в ранните следобедни часове.

На 1 август в периода около 12-13 часа за първи път товарът на фотоволтаичните централи прескочи 2000 мегавата и така изпревари двата работещи ядрени блока на АЕЦ "Козлодуй". От около 10-ина дни пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е с намалена мощност до 930 мегавата (от 1040 мегавата) и според коментари това е по искане на ЕСО, за да бъдат балансирани соларните централи.

Отчетите на ЕСО за седемесечието показват, че производството на базовите централи у нас намалява с 26%, докато на централите, използващи възобновяеми енергийни източници, се повишава.

Като цяло европейските институции насърчиха развитието на зелената енергия като начин за намаляване на зависимостта от Русия и справяне с енергийната криза. Това лято се очертава рекордно горещо за континента, което също може да накара много хора да се замислят относно употребата на изкопаеми горива, допълва Bloomberg.

Соларните компании се оплакват и от отрицателните цени на пазара в случаите на излишък, които отбълскват инвеститорите. През май по време на дискусия в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от ЕСО също се оплакаха, че търговци внасят големи количества електроенергия на негативни цени в България, но без осигурен купувач. Тази практика застрашава сигурността на енергийната система, коментираха от оператора.

КЕВР опита да регулира тази практика, въвеждайки правилото, че търговските участници доплащат на ЕСО в случаите, когато системата е в излишък, и така не стимулират подобно поведение.

В този период България от нетен износител на електроенергия се превърна в нетен вносител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 26
zelka007
преди 9 месеца
криворазбраната балансираща роля на газовите немски турбини ще изяде главата на сименс ... :))) ... в новата енергийна система , те няма да са водещи ... на Европа й липсват зверски мегабатерии за съхранение на излишъците , въпреки доказаните им качества ... липсват и дългосрочното съхранение с разтопена сол , единствено в Испания се прилага успешно . а в останалата част на южна Европа се ослушват ... и затова идват отрицателните цени , които чупят пазара ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 11
andy
преди 9 месеца
"на чиста и евтина електроенергия..." Нито е чиста, още по-малко евтина! Има слъце - има ток, няма слънце - карате на свещи. Това е толкова несигурна и проблемна система! И ще става све по-лошо с увеличаване на мощностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 17
sha-3
преди 9 месеца
Pro100Киро свети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още