IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агресивното затягане от централната банка не е панацея за проблемите на Великобритания

Негативният натиск върху облигационния пазар и британския паунд ще продължи, смята Валентин Маринов, Credit Agricolе

23:09 | 29.09.22 г. 1

Политическият дневен ред на правителството на британския премиер Лиз Тръс представлява рязко скъсване с благоразумната фискална политика на Борис Джонсън. Инвеститорите очакваха тя да смекчи позициите си след избирането ѝ за лидер на консерваторите, а предложените от нейния кабинет политики могат да намалят риска от дълбока рецесия в страната, но и да допринесат за покачване на инфлацията. Това коментира Валентин Маринов, управляващ директор и ръководител на отдел "Валутни анализи на G10" в Credit Agricolе, в ефира на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той отбеляза, че правителството продължава да се придържа към своите политики и да се сблъсква с политиката на централната банка за борба с инфлацията. Негативният натиск върху облигационния пазар и британския паунд ще продължи, каза анализаторът.

"Не мога да кажа, че правителството на Тръс умишлено се опитва реално да повлияе на централната банка в монетарната политика... Обявените мерки доведоха до бягство от британския паунд и подхраниха сътресенията на британския дългов пазар, с което се добавиха нови предизвикателства пред Комисията по парична политика - в момента те не само се опитват да свалят инфлацията, но трябва да се тревожат и за влошаващите се финансови условия", коментира събеседникът. 

Предложените агресивни фискални мерки за стимулиране усложняват битката на Централната банка на Англия с нарастващите цени, а рязката девалвация на паунда може да внесе инфлация, както прави от началото на 2022 г., каза Маринов.

Централната банка вече се намеси на дълговия пазар и мерките започнаха да дават резултат, като остава да се види дългсрочното влияние на обявеното забавяне на количественото затягане с около месец, коментира той.

"Остава рискът, че свежият дълг, планиран от правителството, ще продължи да държи пазара на нокти с лихви, близки до сегашните високи нива и въпреки усилията на банката.

Финансовият министър би следвало да преосмисли някои от стимулиращите си политики заради покачващите се разходи по обслужване на дълга - те биха могли да продължат да се покачват, което усложнява задачата по задържане на публичния дълг на устойчиви нива... „, каза гостът.

Липсата на синхрон между паричната и фискалната политика в страната означава, че рискът от бягство от паунда и криза по платежния баланс ще доминират през следващите месеци, а инвеститорите ше избягват британски активи, коментира Маринов.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Днес правителството на Великобритания употребява създаващ инфлация метод за държавни финанси. Неправилната финансова политика е водеща причина за сегашната инфлация във Великобритания. Прилаганият лош метод за публични финанси на Великобритания сътворява неограничени щети. Възможна е полезна реформа. С подобрен метод за държавни финанси, националното стопанство на Великобритания е с устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още