IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danone е уверена в очакванията си за тази година след силно представяне през 2023 г.

Компанията е постигнала значителен ръст на продажбите в горния край на прогнозирания диапазон и е подобрила маржа на печалбата си

09:06 | 22.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френската група за хранителни стоки Danone обяви в четвъртък, че започва годината с увереност, след като през 2023 г. е постигнала силен ръст на продажбите в горния край на прогнозирания диапазон и е подобрила маржа на печалбата си, тъй като по-високите цени са компенсирани по-слабите обеми, съобщава Ройтерс.

„Надграждайки върху положителната инерция от 2023 г., започваме тази финансова година с увереност в нашата стратегия Renew”, каза главният изпълнителен директор Антоан дьо Сен-Африк в изявление.

На фона на окуражаващите значи за най-големия производител на млечни продукти в света Сен-Африк подчерта „видимия напредък“ на бизнеса с млечни и растителни продукти в Европа и обема продажби на групата, който е бил положителен през четвъртото тримесечие при спадащи цени.

За 2024 г. Danone заяви, че прогнозата ѝ е в съответствие със средносрочните амбиции за ръста на сравнимите продажби от 3-5%, с умерено подобрение на оперативния марж.

Гигантът в хранителните продукти, който притежава марки включително водите Evian и Badoit и млечния бранд Activia, отчете продажби за 2023 г. от 27,619 млрд. евро, т.е. ръст от 7%, който е в горния край на насоките за повишение от 6%-7% и съответства на прогнозите на анализаторите.

Оперативният марж за цялата 2023 година е нараснал до 12,6% от продажбите спрямо 12,2% през 2022 г., като средната оценка на анализаторите бе за 12,5%.

За четвъртото тримесечие до 31 декември продажбите са се увеличили с 5,1%, леко над пазарните оценки за 5%, с принос и от трите основни бизнеса – млечни и растителни продукти, специализирани храни и води.

Danone, подобно на конкурентите си Nestle и Unilever увеличава цените, за да се справи с по-скъпите суровини и по-високи разходи по веригата на доставки.

Това обаче предизвика опасения, че компаниите вдигат цените твърде много на фона на криза с разходите за живот, при която собствените марки на супермаркетите отнемат пазарен дял.

С рекорден паричен поток от 2,6 млрд. евро през 2023 г. Danone заяви, че ще увеличи дивидента с 5% до 2,10 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още