IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петзвезден хотел във Венеция и лъч надежда за кредиторите на Signa Prime

Хотелът е един от трофейните активи, на които имотната империя Signa ще разчита, за да осъществи плана си за преструктуриране

17:51 | 18.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петзвезден хотел във Венеция може да е една от най-добрите възможности за кредиторите на изпадналия му в несъстоятелност собственик Signa Prime Selection AG да възстановят част от загубите си, пише Bloomberg.

Bauer Palazzo в сърцето на мрежата от канали на града, който трябва да бъде управляван от Rosewood Hotels, привлича „голямо търсене“ от потенциални инвеститори, сочи доклад на синдици по несъстоятелността на луксозното подразделение на Signa. Сградата беше в процес на ремонт, но работата спря през 2023 г., тъй като собствениците ѝ останаха без пари и обявиха фалит.

Хотелът е един от трофейните активи, на които имотната империя Signa, основана от австрийския магнат Рене Бенко, ще разчита, за да осъществи плана си за преструктуриране. Тя олицетворява привлекателността на някои имоти в групата, сред които са известни имена като Selfridges в Лондон и Chrysler Building в Ню Йорк.

Но портфейлът включва също активи, които може да не привлекат интерес от купувачи във време на изпитания за световния имотен пазар.

Сложният и обременен с дълг бизнес, който Бенко изграждаше в продължение на две десетилетия, рухна под натиска на по-високите лихви, растящите разходи и намаляващите стойности.

Сега планът е да се управляват, стабилизират и постепенно продадат активите в рамките на преструктурирането, което цели да възстанови поне 30% от дълговете. Това ще се случи, ако кредиторите дадат подкрепата си. Съдебно заседание е насрочено във Виена в понеделник за Signa Prime и сестринското ѝ подразделение за строителство.

Но числата изглеждат зле. По данни на синдици на Signa Prime, ако преструктурирането се осъществи, кредиторите може да си върнат между 23% и 32% от дълговете през идните две години. И това предполага премия от 20% при сегашните цени на имотите в момент, когато пазарът се възстановява.

Засега индикативните оферти за Bauer Palazzo отговарят на тези допускания.

В същото време синдиците договориха замразяване на дълга, обвързан с хотела, който се намира близо до площад Сан Марко във Венеция. Приблизително по времето, когато Signa Prime придоби Bauer Palazzo през 2020 г., тя получи и заем за 135 млн. евро от Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien с падеж през 2025 г., сочат корпоративни документи, до които от Bloomberg са получили достъп. Банката е отказала коментар.

Продажби на активи

Ако кредиторите не приемат плана за преструктуриране, алтернативата за Signa Prime е ликвидация - сценарий, при който синдиците очакват възстановяване на 9% от дълга за милиарди евро, притежаван от подразделението.

Други завидни активи също скоро ще излязат на пазара. Signa Prime, наред с партньорската си компания за рисков капитал Central Group, ще започне да продава някои имоти в Швейцария, които са част от веригата Globus, става ясно от доклада.

В същото време Signa Prime ще се стреми да ликвидира дела си във веригата Selfridges, който включва флагманския магазин на Oxford Street в Лондон и обект в Манчестър. Тя притежава имотите със Central Group, а Саудитският държавен фонд има индиректен интерес от 10% в магазините, става ясно от документи на компанията.

Всякакви продажби ще бъдат внимателно наблюдавани за знаци за по-широкия пазар. Малкият брой сделки по време на забавяне на имотния пазар затруднява достигането до точната цена и означава, че липсва яснота за стойностите.

И макар че Signa има своите перли, не всеки актив ще бъде лесен за продажба.

Предизвикателството се усложнява от факта, че много проекти в Германия, включително частично завършеният небостъргач Elbtower в Хамбург, вече са обект на временни процедури по несъстоятелност. Синдиците на Signa Prime се нуждаят от ресурси, за да преструктурират активите и да извадят повечето от тях от защитата на кредиторите до средата на април, за да избегнат изпадането им в пълна несъстоятелност.

За целта ще е нужен краткосрочен приток на „значителни средства“, казва синдикът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още