IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите са основното притеснение на ръководителите на имотната индустрия в САЩ и Европа

Цените на строителните материали и инфлацията също са сред големите проблеми пред недвижимите имоти тази година, сочи допитване

12:04 | 01.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лихвите и цените на строителните материали са най-важните проблеми, пред които е изправен пазарът на бизнес имоти в Северна Америка и Европа тази година, сочи допитване на Urban Land Institute и консултантската компания PwC.

В Северна Америка 94% от участниците в допитването са заявили, че лихвите са значителен проблем тази година. Резултатът бележи сериозен ръст спрямо 2023 г., когато 69 на сто от участниците са ги посочили като голямо притеснение. През 2024 г. цените на строителните материали и наличието на работна ръка също са били сред водещите проблеми, които предизвикват притеснение, сочи проучването.

ULI и PwC са интервюирали професионалисти на високи постове в имотната индустрия в САЩ, Канада и Европа в новия си доклад за глобалните и регионални тенденции в областта на недвижимите имоти.

В Европа движенията на лихвите оглавяват списъка с притеснения на професионалистите в бизнес имотите, като 86% от анкетираните са заявили, че това е значителен проблем, сочи докладът.

Но значението на лихвите като притеснение в Европа е намаляло спрямо 2023 г., когато 98% от участниците в допитването са ги определили като проблем. Инфлацията е на второ място сред най-големите притеснения на анкетираните ръководители на имотната индустрия в Европа през 2024 г., като 83 на сто са заявили, че тя ще бъде проблем.

Цените на строителните материали и наличието на ресурси заемат трето място, а възможна ескалация на войната на Русия в Украйна е на четвърта позиция.

Макар че според анкетираните лихвите вероятно са достигнали връхната си точка и може да бъдат намалени тази година, парите са станали по-скъпи.

„Надяваме се, че купувачите и продавачите на имоти ще започнат да приемат средата на по-високи за по-дълго време лихви и ще стигат до средна цена, която толкова им убягваше през последните две години“, отбелязват ULI и PwC в доклада си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още