IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манията по изкуствения интелект остави биткойна да ѝ диша прахта

Обикновено силната положителна корелация на монетата с технологичните книжа, чиято цена избухна нагоре през последните седмици – напълно се пречупи

20:03 | 01.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът безспорно има страхотна година, но губи инерция точно когато може би се очакваше да мине на по-висока скорост.

Обикновено силната положителна корелация на монетата с технологичните книжа, най-вече акциите на най-големите технологични компании и тези на растежа – чиято цена избухна нагоре през последните седмици – напълно се пречупи, пише в анализ за Ройтерс журналистът Джейми Макгийвър.

30-дневната подвижна корелация на биткойна с индекса Nasdaq миналата седмица се обърна до най-негативното си четене от шест месеца, а корелацията с измерителя NYSE FANG+TM се срина до най-отрицателното си равнище от близо четири години.

Последният изблик на инвеститорски оптимизъм, че бумът на изкуствения интелект (ИИ), софтуерът ChatGPT и напредналите технологии при чиповете ще са трансформиращи за икономиките, е начело на ръстовете при т. нар. Big Tech.

Може би се очакваше криптовалутите да яхнат вълната, но не. Биткойнът мина прага от 31 хил. долара в средата на април, отчитайки ръст от началото на годината от почти 90%, но сега се търгува около равнището от 27 хил. долара, свивайки ръста за 2023 г. до около 63%.

И докато милиарди долари се изляха към Big Tech през последните седмици, търгуваните обеми биткойни и търсенето намалява.

Мат Уелър, анализатор на StoneX, заяви, че просто няма наложителна причина за покупка на биткойни в момента, като бумът при ИИ все още има потенциал.

„ChatGPT е това, което криптовалутите искат да бъдат – продукт за незабавна употреба за масовия пазар с огромен процент на приемане“, каза той и допълни: „Криптовалутите загубиха блясъка си на фона на тази треска за злато. Или трябва да кажа треска за ИИ“.

Великолепната седморка

Биткойнът, по-широкият криптопазар и технологичните акции обикновено се движат в тандем по презумпция, че ще са фундаментална част от пробивните, генериращи растеж и ефикасни икономики на бъдещето.

Уелър смята, че разминаването наистина се е увеличило на 25 април, когато Microsoft беше първият от американските технологични гиганти, който отчете надминаващи прогнозите тримесечни резултати.

От 25 април нататък индексът NYSE FANG+TM на големите технологични акции и тези на растежа е нараснал с 24% - близо три пъти на по-широкия Nasdaq. Цената на биткойна, от друга страна, е надолу с процент.

Каквото и да надува големите технологични акции, със сигурност не движи лодката на биткойна.

ИИ бумът набира инерция въпреки увеличаването на доходността по държавните ценни книжа и увеличаването на лихвите. Това подчертава по-лошото представяне на най-голямата криптовалута и предполага, че извън света на Big Tech инвеститорите са много по-разсъдливи.

Всъщност само седем американски технологични акции са довели до цялата положителна възвръщаемост на S&P 500 досега тази година, според анализатори от Barclays.

Поглеждайки картината още по-отдалеч, ако биткойнът наистина е хеджът срещу долара, за какъвто го провъзгласяват неговите почитатели, то тогава е изправен пред силни насрещни ветрове от „по-високите за по-дълго“ лихви на Фед и увеличаващата се доходност по американските държавни ценни книжа, които отново карат американската валута да поскъпне.

Периферно търсене

Анализатори от изследователската фирма Vanda Research посочват, че макар инвеститорите на дребно да са били само „периферни“ участници в последния ИИ и технологичен бум, те са охладнели дори още повече към криптоактивите.

Данните на компанията показват, че придвижването на парични потоци от криптоактивите към ИИ е докарало притока на средства в криптосектора до постпандемични дъна – до 3,6 млн. долара на ден от над 10 млн. долара на ден няколко седмици по-рано.

„Ако по-доброто представяне на ИИ акциите продължи още, очакваме трейдърите на дребно да започнат да преследват и други имена по-агресивно…, намалявайки още търсенето на криптоакции“, посочват анализаторите на Vanda по-рано миналата седмица.

Марко Яхини от Vanda посочва, че изненадан от това, че криптовалутите не са последвали технологичните акции в пътя нагоре. Те ще ги догонят в даден момент, но не и преди ИИ ралито да се разшири първо и към технологичните акции на компании с по-малка пазарна капитализация и акциите на растежа.

Колко може да стигне ралито при биткойна? Анализаторите на Standard Chartered смятат, че може да стигне 100 хил. долара до края на 2024 г. Т. нар. криптозима може и да е отминала, но ще е необходим драматичен обрат на инвеститорските настроения и приложението на криптовалутите, за да стане това реалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още