IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC нанесе удар и по състоянието на криптомилиардерите

За два дена Чанпън Джао се раздели с 1,4 млрд. долара, а Браян Армстронг - с 361 млн. долара

21:24 | 07.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Чанпън Джао. Снимка: Bloomberg LP
Чанпън Джао. Снимка: Bloomberg LP

Годината беше страхотна за криптомилионерите – или поне до миналата седмица.

Ударът на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) срещу Binance Holdings Ltd. и Coinbase Global Inc. – съответно най-голямата криптоборса в света и най-голямата в САЩ, помрачи оптимизма, прокраднал се в сектора на дигиталните активи след „криптозимата“ на 2022 г.

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао, известен и с инициалите си CZ, отчита спад на състоянието от 1,4 млрд. долара до 26 млрд. долара в рамките само на два дни, докато нетното състояние на главния изпълнителен директор и съосновател на Coinbase Браян Армстронг се сви с 361 млн. долара до 2,2 млрд. долара, показва индексът Bloomberg Billionaires Index. SEC заведе дела срещу двете компании за нарушаване на законите за търговия с ценни книжа, изпращайки надолу цените на редица свързани с криптосектора компании и токени.

Браян Армстронг. Снимка: Bloomberg Браян Армстронг. Снимка: Bloomberg

Това е пореден обрат за едни от най-богатите хора в сегмента. Общото им нетно състояние се срина през 2022 г. – година на високопрофилни фалити като тези на хедж фонда Three Arrows Capital и на борсата FTX.

Но състоянието им се повиши с 15,4 млрд. долара от началото на годината до петък на фона на поскъпването на биткойна и другите дигитални активи. Състоянието на Джао се увеличи с 117% преди тазседмичния спад, а на Армстронг с 61%. За сравнение, при другите милиардери в списъка на Bloomberg общото покачване е от 9%.

Зад частичното възстановяване на цената на биткойна тази година бе очакването, че банковата криза в САЩ от март ще принуди Федералния резерв да сложи спирачка на увеличаването на серията лихвени проценти.

В съдебно дело, заведено в понеделник SEC обвинява Binance и Джао, че са подвели инвеститори и регулатори, злоупотребили са с потребителски средства и са нарушили законите за търговия с ценни книжа. Личното състояние на Джао достигна връх от 96,9 млрд. долара през януари 2022 г.

Във вторник пък дело бе заведено и срещу Coinbase, което изтри 12% от цената на акцията. SEC не обвинява директно Армстронг в неправомерни действия, но намеква, че компанията му е заобикаляла правилата на регулатора позволявайки на потребители да търгуват с токени, които в действителност са нерегистрирани ценни книжа.

Армстронг притежава 16% от компанията чрез редица тръстове и директно участие. Той често продава акции на Coinbase, като от началото на годината се е разделил с книжа за 27 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.parliament.bg/bills/49/49-354-01-36.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още