IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ съдят Binance и основателя ѝ заради "измамна мрежа"

Най-голямата криптоборса в света съобщи, че ще се защитава категорично

22:41 | 05.06.23 г. 6
САЩ съдят Binance и основателя ѝ заради "измамна мрежа"

Американските регулатори съдят Binance и главния ѝ изпълнителен директор Чанпън Джао за предполагаемо опериране на „измамна мрежа“. Това засилва натиска върху най-голямата криптоборса в света и тласна биткойна до най-ниското му ниво от почти три месеца насам, предава Ройтерс.

Искът на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), заведен във федерален съд във Вашингтон, включва 13 обвинения срещу Binance, Джао и оператора на независимата ѝ, както се твърди, американска борса.

SEC съобщава, че Binance изкуствено е раздула търговските обеми и е отклонила средства на клиенти, както и че не е ограничила американските клиенти от платформата си и е подвела инвеститори за наблюдението си на пазара.

SEC твърди още, че Binance и Джао, нейният основател милиардер и един от най-видните магнати в криптоиндустрията, тайно са контролирали активи на клиенти, позволявайки им да се смесват и да отклоняват средства на инвеститори, „както им харесва“.

Binance е създала отделни американски дружества „като част от сложна схема за избягване на американските федерални закони за ценните книжа“, отбелязва още SEC и посочва редица практики, разкрити за първи път от Ройтерс в поредица от разследвания на борсата, публикувани тази година и през 2022 г.

От почти три години до юни 2022 г. търговска компания, притежавана и контролирала от Джао, Sigma Chain, е участвала в т. нар. търговия за изпиране, която изкуствено раздула изтъргуваните обеми с криптоактиви на американската платформа на Binance, отбелязва SEC.

„Твърдим, че Джао и дружества на Binance са участвали в широка измамна мрежа, конфликти на интереси, липса на информация и пресметнато заобикаляне на закона“, заяви председателят на SEC Гари Генслър в комюнике.

„Смятаме да защитим категорично платформата ни“, съобщи Binance в блог публикация и допълни, че „тъй като Binance не е американска борса, действията на SEC са ограничени по обхват“.

„Всички активи на потребителите на Binance и на свързаните с Binance платформи, включително Binance.US, са в безопасност“, се казва още в публикацията.

Binance.US, върху която Джао упражнява крайния контрол, съобщи в Twitter, че делото е „неоправдано с факти, по закон и по собствените прецеденти на Комисията“.

Биткойнът, който е най-голямата криптовалута в света, поевтиня с цели 6% след новината и достигна най-ниското си ниво от почти три месеца. Собствената криптовалута на Binance BNB, четвърта по пазарен размер в света, отбеляза спад с над 5%.

Пазарни играчи отбелязват, че твърденията на SEC може да подкопаят Binance, а делото вероятно ще получи широк отглас в криптоиндустрията. Binance доминира в търговията с криптовалути, като миналата година е обработила търговия на стойност около 65 млрд. долара дневно, до 70% от пазара.

Искът на SEC е поредната правна неприятност за Binance, която също така е съдена от американската Комисия за търговия със стокови фючърси  (CFTC). Комисията заведе дело през март заради опериране на „незаконна“ борса.

Binance е разследвана и от министерството на правосъдието за предполагаемо пране на пари и нарушаване на санкциите.

Холдинговата компания Binance, основана в Шанхай през 2017 г. от главния изпълнителен директор Джао – канадски гражданин, който е роден и израсъл в Китай до 12-годишна възраст, е базирана на Каймановите острови. Но борсата твърди, че няма централа и отказа да обяви местоположението на основната си борса Binance.com.

SEC твърди, че Джао е създал и приложил план за „тайно заобикаляне на американските закони“.

Джао ръководел Binance.US, въпреки че американското дружество отдавна твърдеше, че оперира независимо, отбелязва SEC.

И допълва, че средства за милиарди долари на клиенти на Binance са били смесени с корпоративни средства в нарушение на американските закони в банкова сметка на дружество, контролирано от Джао, и след това прехвърлени на търговска компания, Merit Peak, също контролирана от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Ама разбира се, виновни били банките, евреите, масоните, световния заговор, китайските триади и тн. Хахааа. Истината е, че никой няма да остави тъмна дупка, където се перат пари и се плаща по всякакви престъпни сделки да съществува. Да не говорим пък за легализиране на нерегулирани койнчета. Отплавате в канала, таварищи шарани, закупили всякакви койн шитни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 9 месеца
Какво стана с Nexo ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 9 месеца
познах, че се готви удар по бикойнът чрез бинанс.Писах това в постовете назад.......и да, не е заради бинанс, заради съперника койн Е! ШЕ ГО ЗАТРИВАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 9 месеца
Банкстерите се опитват всячески да атакуват крипто пазара. Децентрализираните валути им бъркат отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
sssaaa
преди 9 месеца
Дезертьорче, не се притеснявай за нас инвеститорите в крипто. Мисли за своята Родина и се прибирай час по-бързо да помагаш, а не да се криеш в чужда страна на наши разноски. Контра атаката ви в Бахмут е започнала, така че отивай да помагаш, недей драска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Ахх, какво стана? Да не би пирамидата и в частност борсичкатс и да беше назована с истинското и име - измамна мрежа? Не може да бъде, сега следва съд, затвор и закриване. Като при всички пирамиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още