IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкман-Фрийд се връща в съда заради възможен конфликт на интереси на адвокатите му

Новите му защитници работят и за друг подсъдим с висок профил от криптосектора - Алекс Машински

17:12 | 21.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Основателят на фалиралата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд ще се завърне в съда в сряда - рядка поява, откакто бе признат за виновен за многомилиардна измама, съобщава Bloomberg.

Той ще трябва да отговаря на въпроси на федерален съдия във връзка с това дали е наясно с възможен конфликт на интереси от страна на адвокатите, които той нае миналия месец за обявяването на присъдата му на 28 март. Новите му защитници представляват и друг криптокрал – бившият главен изпълнителен директор на Celsius Network Алекс Машински.

По-рано този месец от прокуратурата поискаха от съдия Люис Каплан да разпита Банкман-Фрийд за възможен конфликт на интереси от страна на адвокатите Марк Мъкейси и Тори Йънг. Правителството иска да установи дали Банкман-Фрийд иска да се позове на правото си в Шестата поправка (която определя правилата на подсъдимите, правото на адвокат, безпристрастно жури и др. - бел. ред.), тъй като защитниците представляват и Машински в отделно дело, свързано с краха на Celsius.

Банкман-Фрийд е изправен пред присъда до 20 години затвор по някои от най-тежките си провинения, за които бе осъден. Прокуратурата отбелязва, че Машински частично обвинява за фалита на Celsius действията на Alameda Research – хедж фонда, свързан с криптоборсата FTX, и че адвокатите може да имат ограничен достъп до някои документи. Според съдебни документи при фалита на Celsius през 2022 г. Alameda е сред водещите кредитори на компанията.

Също така е възможно разговорите на Банкман-Фрийд за покупката на Celsius преди фалита и замяната на Машински като главен изпълнителен директор да са повод за конфликт. Но според властите въпросът не е чак толкова спорен, че да не може да бъде намерено решение.

Обвиняемите имат право да избират защитата си, но съдиите трябва да гарантират, че те са напълно наясно с правата си да бъдат представлявани от защитник без възможен конфликт на интереси.

Във вторник самият Машински заяви, че очаква Банкман-Фрийд да бъде осъден преди началото на неговото дело през януари 2025 г. по обвинения, че е дал фалшива и подвеждаща информация за състоянието на компанията си преди фалита ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още