IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращенията изтриха растежа на работната сила в технологичния сектор

Въпросът е дали тези ходове ще са достатъчни, за да преживеят компаниите кризата

21:55 | 23.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Prakash Singh/Bloomberg
Снимка: Prakash Singh/Bloomberg

Миналата седмица Google и Microsoft се присъединиха към други технологични компании, малки и големи, в съкращаването на работни места, както и в отлагането на някои продукти и проекти, докато индустрията се бори с икономическата турбуленция, пише Wall Street Journal.

Големият въпрос сега е тези ходове ще бъдат ли достатъчни?

Отговорът ще стане ясен в следващите месеци, но технологичните компании се опитват да се справят с проблема сега, като съкратят някои от последните кадри, които са привлекли, както и като спрат част от дългосрочните си проекти.

Съкращенията, обявени от технологичните гиганти през последните месеци, до голяма степен попариха растежа на работната сила от последната година, когато компаниите още бързаха да наемат хора, след като този процес се ускори по време на пандемията.

Компанията майка на Google – Alphabet, в петък заяви, че ще се раздели с 12 хил. работни места – почти толкова, колкото добави през третото тримесечие на миналата година (най-скорошните данни, които е обявявала). За първите девет месеца на 2022 г. Alphabet е наела над 30 хил. души.

По същия начин Microsoft, която добави 40 хил. служители през фискалната си година до края на юни, миналата седмица каза, че ще се раздели с една четвърт от тази бройка. Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, през ноември сподели, че ще съкрати 11 хил. от своите работници, след като добави повече от 15 хил. през първите три тримесечия на 2022 г.

„Разпределяме както капитала, така и талантите си, в области с глобален растеж, които носят дългосрочна конкурентоспособност на компанията, като същевременно се освобождаваме от други области“, коментира главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела в бележка до служителите, изпратена миналата сяда.

Водещите технологични компании в САЩ изглежда следват програмите си за действие от предишни икономически спадове и търсят проекти, които да свият, отложат или прекратят. По-конкретно индустрията прави съкращения в области, които все още не са се превърнали в реални бизнеси. За сметка на това се фокусира върху тези, които биха могли да генерират приходи.

В резултат на това компаниите преосмислят своите най-смели амбиции и други нерентабилни проекти, които ги разсейват и които са подхранвани от милиарди долари в търсене на следващото голямо нещо, което да направи пробив на пазара.

„Това е времето, в което трябва да направите почистване“, коментира Майкъл Мецгер, партньор в Drake Star, глобална инвестиционна банка, фокусирана в сектора на технологиите, медиите и комуникациите. „Много жалко за засегнатите хора, но за цялата индустрия е почти естествено и в някаква степен здравословно“.

Unity Software, която създава инструменти, ползвани от разработчиците на видео игри, миналата седмица каза, че затваря подразделението си за спорт и развлечения на живо, тъй като екипът зад него работи по проект, който компанията не очаква да постигне краткосрочни резултати.

„В сегашната икономика не е добър момент да пуснем това на пазара“, коментира главният изпълнителен директор на Unity Джон Рикитиело. „Ще го сложим настрана и ще се върнем към него по-натам“.

Последна актуализация: 21:55 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още