IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото вещае хиперинфлация?

Ако говорим за валути, мисля, че инвеститорите се страхуват за стабилността на хартиените пари, коментира анализатор

14:53 | 30.05.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Петък беше поредният великолепен ден за златото. След два последователни скока за сесията в Ню Йорк златото затвори на рекордни за седмицата нива, повишавайки се с 13,50 долара до 1536,30 долара за тройунция. Печалбата за седмицата достигна 1,8%, или 27,4 долара, пише MarketWatch.

Това на практика беше четвъртата най-висока стойност, достигана от златото за всички времена – единствено стойностите през 3 дни от последната седмица на април тази година бяха по-високи.

През изминалата седмица златото, измерено в евро или британски паундове, на практика достигна рекордни стойности, което се оказа перфектно за The Gartman Letter, която държи повечето от златните си позиции хеджирани във валути, включително евро и британски паунд.

Наблюдателите, които работят с технически анализ на пазарите, бяха впечатлени. Във връзка с движението на цените на златото Trader Dan’s Market Views отбелязва: „Първо, ако обърнем внимание на тенденцията, това отново е търговия над всички основни средни плъзгащи се стойности (moving average, МА) досега. Второ, 10-дневната МА, която до миналия петък се понижаваше, сега отново расте и е на път да надхвърли 20-дневната МА.“

Заключението на Дан Нросини от Trader Dan’s Market Views е, че „на базата на това, което наблюдаваме, златото изглежда ще опита цени от 1550 долара“.

Technical Commentary прави дори още по-радикална прогноза: „Тази седмица златото затваря на 1536 долара. Това е втора поредна седмица на растеж. Интересно е да се отбележи, че и в двата случая сесиите приключват на най-високите си нива. Рекордните за златото 1577 долара отново са на хоризонта. Ако погледнем траекторията на златото от най-ниските за 2011 г. нива от 1308 долара, може да предположим, че цената ще приближи 1600 долара за тройунция.

Деноминираните в злато акции също се представиха добре. За изминалата седмица индексът ARCA Gold Bugs се повиши с 3,9%. Дори преди ръста си от 1,53% в петък златните акции привлякоха вниманието на Aden Report.

„Най-впечатляващо е представянето на Advance/Decline Line - индекс, базиран на движението на 26 акции, деноминирани в злато. Фактът, че индексът достига нови рекордни стойности за годината, е забележителен. Не продавайте позициите си в метали, а ако искате да ги повишите, купете Gammon Gold Inc. или Silver Wheaton Corp.", съветва Aden Report.

Нросини посочва нещо доста интересно за цената на златото: „Сегашният ръст се случва в края на май – период, в който златото обикновено изпитва сезонна слабост. Силата на златото се обуславя от валутния пазар.“

„Ако говорим за валути, мисля, че инвеститорите се страхуват за стабилността на хартиените пари“, допълва той.

Усещането, че финансовата криза не е приключила, е навсякъде. В петък, в нехарактерен за изданието стил The Gartman Letter остро разкритикува Федералния резерв (Фед) за това, че е „оставил приравнената монетарна база“ да се повиши - „Само за 5 месеца базата е нараснала с 30%.“

В Австралия The Privateer отбелязва: „Днес балансът на Фед е повече от 3 и половина пъти по-голям от това, което беше в края на 2007 г.“, докато на страниците на JSMineset ветеранът инвеститор Джим Синклер прогнозира хиперинфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
Internet
преди 12 години
Не, просто имате БВП най-вече в мики-маус пари, намиращи се по сметки и породени не от емисионната дейност на централните банки, а от деривативите и от паричния мултипликатор. Наливането на ликвидност в банките за 2-3 год. само овеществява чрез централните банки тези мики-маус пари, които все още се произвеждат с пълна скорост от капиталовите, паричните, валутните пазари, пазара на суровини и пазара за недвижими имоти чрез обема на разполагаемите, но не и емитирани пари. Например една сделка с акции на ИХ България или ЦКБ не може да произведе пари в наличност(БНБ не печата), но може да произведе пари по сметка, които да се харчат за стоки и така хиперинфлацията е неизбежна. И ще трае докато, от една страна всички пари по сметка не се превърнат в налични и второ, докато всички пари не се балансират с цените.С една дума ни чака нещо като освобождаването на цените в България 1991 г. когато приключи социалистическия money over hang
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
troika
преди 12 години
да, и какви ще са причините това да стане - да пада златото - сигурно ФЕД ще си изтегли парите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
peer2k
преди 12 години
Златото вещае балон при златото. Прогноза без времеви хоризонт има нулева стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
То ако знае човек къде е върха... (Търся врачка. Да гледа на боб, кафе... Само да познава! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Само че докато дойде това време, вече няма да има значение ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
? близо до върховете се продава, а не купува. Колко още да се качи златото? 5-10% макс, но ако тръгне да пада може и с 30-40% да се срине и то бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още