IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливата позиция на Фед праща грешни сигнали

Джером Пауъл предизвика облекчение на пазарите, но всъщност все още няма какво да празнуваме

08:28 | 05.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ето го отново Джером „Джей" Пауъл, когото Wall Street толкова много обикна през последните години. Ръководителят на Федералния резерв на САЩ (Фед) отново предизвика силен ръст на курсовете по време на пресконференцията си в сряда. Както беше планирано, Фед повиши основния лихвен процент с 0,5 процентни пункта. Но като цяло Пауъл не беше толкова агресивен в коментарите си за борбата с инфлацията, колкото мнозина очакваха.

Общата сума на баланса ще бъде намалена по-бавно, отколкото се очакваше първоначално. Той също така изключи възможността за повишаване на лихвения процент с 0,75 процентни пункта за момента. За фондовите пазари това бяха добре дошли сигнали за облекчение. На Нюйоркската фондова борса това беше най-добрият ден от май 2020 г. насам – технологичният индекс Nasdaq, който напоследък беше подложен на силен натиск, нарасна с над 3%. Пауъл, приятелят на пазарите, се завърна. 

Разбира се, шефът на Фед не иска да предизвиква твърде големи сътресения. За последен път лихвените проценти бяха повишени с половин процентен пункт преди 22 години. Обичайното увеличение на лихвения процент е с 0,25 процентни пункта. И дори ако общата сума на баланса бъде намалена по-бавно, отколкото се предполагаше първоначално, планираното намаление от 95 млрд. долара на месец все още е най-голямото в историята на централната банка на САЩ.

Освен това има опасения, че Пауъл може да отиде твърде далеч в борбата с инфлацията и да изпрати страната в рецесия - нещо, което се е случвало неведнъж в миналото.

А как се стигна дотук? Власите в САЩ обявиха извънредно щедър пакет от помощи за гражданите и предприятията и облекчиха паричната политика по време на причинената от коронавируса криза. Почти две години по-късно имаме резултата. Базисната инфлация в Америка е по-висока от тази в сравнимите индустриални страни, което подкрепя две тези: администрацията на Байдън направи твърде много добрини, а Фед на Пауъл твърде дълго отказваше да го признае.

И тогава Фед се събуди. Сега тя иска да възстанови инфлацията възможно най-бързо до целта си. Пауъл смята, че американската икономика е достатъчно силна, за да издържи на по-лоши условия за финансиране. Той черпи увереност от данните за финансовото състояние на домакинствата и предприятията. Всъщност не е толкова зле, нали? А и пазарът на труда изглежда изключително здрав с ниво на безработица от 3,6%. Всъщност понастоящем на всеки безработен в трудоспособна възраст се падат почти две свободни работни места, коментира наскоро The Wall Street Journal. За да задържат работниците си и да наемат нови, работодателите неизбежно увеличават заплатите. Опасността е, че по този начин те ще предизвикат нови кръгове на повишаване на цените, които трудно биха могли да бъдат овладени. Мекото приземяване на американската икономика все още изглежда възможно. Но не е гарантирано. По-вероятно е да настъпи рецесия.

И все пак ръководителят на Фед изпрати погрешни сигнали с благоприятната си позиция към пазара. От януари насам Пауъл всъщност се опитва да промени имиджа си. От привърженик на финансовите пазари, гълъб на паричната политика, до ястреб, твърд борец с инфлацията. Сега Фед се движи на зигзаг. „Две стъпки напред, една назад" - така Майкъл Фероли, главен икономист на най-голямата американска банка JP Morgan Chase, коментира стратегията на ръководителя на Фед.

Защото всъщност нищо не се е променило по отношение на основния проблем. „Инфлацията е твърде висока", призна самият Пауъл в сряда. А при инфлация от 8,5% е необходима централна банка, която да държи на курса си, дори ако това вреди на настроението на пазарите. Войната в Украйна и блокирането на пазарите в Китай също означават, че натискът върху цените ще продължи. Все още предстои дълъг път, преди да бъде достигната целевата инфлация от два процента.

Това няма да остане незабелязано за инвеститорите. И скоро доброто настроение може да се промени отново. Защото Пауъл е известен с това, че закъснява в борбата с инфлацията. И ако инвеститорите смятат, че той не прави достатъчно, за да се пребори с нея, те бързо ще пожелаят ястребът Пауъл да се завърне.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
САЩ прилагат лош метод за емитиране на долари. Държавната финансова грешка е водещата причина за щети. Неправилната политика сътворява инфлация. Ако не се ползваше грешния метод за емитиране на долари, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове. Федералният резерв е жертва на финансовата грешка. Дори сто пъти да промени основната лихва, Федералният резерв не може да прекрати инфлация. Прекратяването на злокобната държавна финансова грешка е условие за устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още