IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Фед е на „различна монетарна планета“

Докато в САЩ мислят дали да прекратят стимулите за финансовия сектор, в Европа ще вземат реални мерки за борба с инфлацията, смятат анализатори на банката

08:15 | 05.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Credit Suisse: Фед е на „различна монетарна планета“

Федералният резерв на САЩ се намира на „различна монетарна планета” от останалия свят. Такова е мнението на икономиста на швейцарската банка Credit Suisse Робърт Бари, пише CNBC.

Анализаторите на швейцарската банка очакват тази седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши основния лихвен процент в еврозоната с 0,25 на сто, след което институцията да продължи с подобна политика.

Докато ЕЦБ се очаква да последва примера на много централни банки от развиващия се свят като повиши лихвените си проценти, икономистите на щатската централна банка са много далеч от подобно решение и вместо това обсъждат кога и с каква скорост да прекратят програмата за вливане на ликвидност, която беше въведена в отговор на финансовата криза.

„От известно време за нас е ясно, че за добро или лошо САЩ са на различна монетарна планета от останалия свят“, пише Бари в писмо до клиентите на Credit Suisse.

„Все повече се откроява решимостта на ЕЦБ на фона на нарастващата несигурност на централната банка в Лондон“, допълва той.

Очакванията на Бари са след увеличението през тази седмица да последват и още такива. Тази тенденция ще се запази „докато реалният лихвен процент не стане нулев или слабо положителен“, пише Бари.

Реалният лихвен процент представлява основният лихвен процент минус инфлацията.

Английската централна банка е толкова несигурна за британската икономика, че няма да посмее да повиши лихвите през май, въпреки прогнозите на мнозина анализатори, допълва той.

Въпреки това банката поема голям риск като отлага повишаването на лихвите, тъй като инфлацията добива обезпокоителни темпове.

„Нашето мнение е, че да не се предприеме нищо в момента е рискована стратегия. Ние променихме прогнозата си за действията на Aнглийската централна банка, но не и нашата препоръка за това какво трябва да се направи“, пише той.

„Ние все пак очакваме на по-късен етап лихвените проценти на Острова да бъдат повишени и до края на годината да достигнат 1%. Според нас повишаването на британските лихви е по-скоро отложено, отколкото отменено“, допълва Бари.

Първоначалната прогноза на Credit Suisse за ръста на британските лихви до края на годината беше за 1,25%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
САЩ нямат друг изход от дълговия капан, в който са се вкарали освен обезценка на долара. Явна и/или скрита обезценка. Да, ще загубят предимствата на долара като световна валута, но това така или иначе ще се случи. Затова, от една обезценка на долара само могат да спечелят. Естествено, за сметка на кредиторите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още