IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли Великобритания външна политика?

Планираният за тази есен интегриран преглед на сигурността, отбраната и развитието трябва да допринесе за изработването на последователна визия

18:12 | 16.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даунинг Стрийт 10 трябва да &quot;излъска&quot; външната си стратегия. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Даунинг Стрийт 10 трябва да "излъска" външната си стратегия. Снимка: Bloomberg

По всеки приоритет прегледът трябва да проучи как Обединеното кралство, извън ЕС, може да повлияе. Понякога то може да приеме конкретна национална роля, като свикването на конференцията за климата COP26 през следващата година. Девет пъти от десет, обаче, пътят към нашите национални цели ще се изразява, както и преди, в използване на взаимоотношенията с другите държави.

Три връзки са най-важни. Нуждаем се от план за САЩ, който и да спечели изборите там. След като Борис Джонсън е най-близкият до Доналд Тръмп европейски лидер, как британският премиер ще използва това в своя полза, ако Тръмп спечели? От друга страна, победа на Джо Байдън би послужила по-добре на нашия по-широк интерес към съживена евроатлантическа общност - макар че при сегашното правителство това би отслабило влиянието ни върху Вашингтон в сравнение с това на Берлин и Париж. Какъв е планът да се предотврати това?

Второ, имаме нужда от ясна позиция спрямо Пекин. В новата биполярна геополитика Великобритания трябва да се придържа твърдо към САЩ - макар и не до степен, позволяваща на Вашингтон да диктува нашата политика, или да прекъсне необходими и полезни връзки с Китай. Трябва да определим стратегическата си цел. Подготвяме ли се за трайна конфронтация между великите сили, или дори конфликт, или работим за по-сложно глобално равновесие? И в двата случая, кои ще бъдат най-добрите ни международни партньори?

Естествено, това изисква конструктивни отношения с Европа, с която Великобритания има най-очевидните общи интереси. Двустранните отношения ще бъдат ценни, каквато е и групата E3 - Великобритания, Франция и Германия. Но нежеланието ни да договарим външнополитически отношения с ЕС е грешка.

Когато правителтвените стратези акъллии оставят химикалките си, прегледът, както винаги, ще се сведе до прагматичен пазарлък за пари. Вече има големи дупки в бюджета за доставки на Министерството на отбраната, а предизвиканата от Covid-19 рецесия ще влоши нещата. С новите приоритети за финансиране, като киберсигурността, аргументът ще бъде не толкова за по-голямо харчене, колкото за преразпределение на спестявания.

И накрая, прегледът трябва да цели резултати. Тъй като „Даунинг Стрийт" 10 лиши от власт министерства, външнополитическият механизъм на правителството стана свръхцентрализиран. Търговските и икономическите съображения трябва да имат по-голяма тежест. Изпълнението на новата стратегия също така трябва да бъде ръководено от реформиран и преименуван отдел за международни отношения, който да определя външната и търговската политика, както и тази за развитие, да надзирава външното разузнаване и да работи тясно с Министерството на отбраната.

Само при такава яснота относно приоритетите, взаимоотношенията и ресурсите можем да изработим последователната външна политика, необходима на Великобритания след Brexit. Задачата ще бъде по-лесна, ако Обединеното кралство и ЕС постигнат сделка през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
dakl
преди 3 години
Има. И за сега е да се утвърди на местото и положението на първи васал на световния хегемон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още