IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайната истина за временната инфлация в САЩ

Икономистите твърде често забравят, че докато инфлационните скокове могат да идват и си отиват, по-високите цени остават

22:07 | 27.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нито пък заплатите на всяко отделно домакинство ще се повишават достатъчно бързо, за да покрият по-високите разходи за потреблението му. Силно стилизираните оценки на правителството за движението на цените се основават на измисленото средно потребление на измислен потребител, като има огромни вариации около двете средни стойности.

Например домакинство с двама работещи с висок доход, в което и двамата възрастни работят от вкъщи (и може да са получили повишения през последната година), преживява инфлацията в цените на горивата много по-различно от самотен нискоквалифициран родител, който всеки ден пътува до работа с кола без да е имал номинално увеличение на заплатата. Увеличението на заплатите на първото домакинство ще успокои Фед, че това преходно инфлационно приключение върви по план с наваксването на заплатите. Междувременно Фед умишлено игнорира инфлацията на горивата, която причинява толкова много финансова болка на второто домакинство.

Всъщност смисълът на това упражнение може да бъде, че заплатите няма да се повишат в съответствие с нивото на цените. Това е опитът на Великобритания с изблици на преходна инфлация (понякога близо 5% годишно) в годините след финансовата паника през 2008 г. Английската централна банка „игнорира“ временната инфлация, докато увеличението на заплатите се материализира със закъснение и слабо. Британските домакинства всъщност претърпяха спад от около 6,7% в коригираните с инфлацията си доходи в периода 2009-14 г. и още един, по-скромен спад през 2017 г. на фона на нов ръст на инфлацията.

Някои икономисти твърдят, че това бе положително развитие за икономиката на Великобритания и в много ограничен смисъл са прави. Възможността да се увеличат цените по-бързо от заплатите се превърна в основен механизъм на компаниите за оцеляване в рецесията. Също така общото намаляване на реалните разходи за труд помогна на Великобритания да поддържа ниво на глобална конкурентоспособност, което в противен случай би било невъзможно предвид съпротивата на политическата класа към дълбоки регулаторни реформи. Инфлацията стана заместител на превръщането на Обединеното кралство в по-конкурентоспособно по честен начин, чрез ускоряване на производителността.

Може да се подозира, че някои във Вашингтон сега се стремят да следват същия модел. Намалените реални разходи за труд са един от начините да се поддържа известна степен на конкурентоспособност на САЩ, докато администрацията на Байдън обременява икономиката с по-високи данъци и по-строги регулации, които убиват производителността. Време е да спрем да говорим за инфлацията (временна или друга) като страничен ефект от различните икономически желания и решения на правителството. Демократите се надяват инфлацията да е застройката на тази политическа супа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
IQ96
преди 3 години
Това добре, а какво да правят малките държави??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Zaiko Baiko
преди 3 години
Ценни книжа с 0% плюс такса за управление. Nice A. Големите държави трябва да си обезценят дълговете. Защото не могат да ги платят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 3 години
Не са само заплатите - какво става с натрупаните пенсионни осигурявания в частните фондове. Тези фондове, които влагат в книжа с 0% или с отрицателна лихва... Всички знаем отговора. След 20-30-40г. "инвестиции" всички ще открием, че парите като числа са там, но като покупателна способност са се изпарили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още