IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има краткосрочна нужда от наистина дългосрочни кредитни рейтинги

Сегашният им цикличен времеви хоризонт не отчита структурните промени, свързани с климата и демографията

20:19 | 13.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В момента няма мярка, която да опише този риск от понижаване. Предполага се, че „дългосрочните” рейтинги на агенциите отразяват кредитния риск до 10 години напред. Този времеви хоризонт е предназначен за оценка на основните рискове през икономическия цикъл.

Но промените в нашите климат и демография не са циклични. Те са структурни и дългосрочни. Всъщност така или иначе времевият хоризонт на агенциите може да е фиктивен: в реалния живот техните икономически и финансови прогнози рядко надхвърлят три години.

Но независимо дали времевият хоризонт е 10 или три години, той е твърде кратък, за да се включат дългосрочни кредитни ограничения. Просто не е достоверно да се присвои вероятност за дефолт по 5-годишна облигация, идентична с тази на 50-годишна. Очевидно рисковете са по-големи за дългосрочните дългове.

Дойде време да направим дългосрочните рейтинги наистина дългосрочни. Едно решение би било регулаторно изискване агенциите да издават „наистина дългосрочни“ суверенни рейтинги, различни от настоящите им така наречени дългосрочни рейтинги. Ако не го направят, трябва да им се забрани да оценяват държавни облигации над определен матуритет, например 10 години.

Тази диференциация във времевия хоризонт на рейтинга ще отразява подхода на МВФ към анализа на устойчивостта на дълговете. Тя използва една оценка в средносрочен план (до 5 години) и дългосрочна прогноза (до 20 години).

Вероятно агенциите са напълно наясно с късогледия си метод. И така, защо те не са удължили проактивно времевия хоризонт? Инерцията със сигурност е един от факторите. Но промяната също така не е в интерес на агенциите (или правителствата емитенти).

Промяната ще изисква значителни инвестиции в нови аналитични умения без правдоподобна перспектива емитентите да компенсират агенциите за допълнителните усилия. Още по-малко защото посланието, въплътено в наистина дългосрочен рейтинг, едва ли ще бъде положително. Няма забележима търговска полза за агенциите.

Следователно Бордът за финансова стабилност (FSB, международна организация, създадена от Г-20 през 2009 г. – бел. прев.) трябва да осигури необходимото лидерство. Чрез предишната си работа по финансовото оповестяване, свързано с климата, FSB има компетентността и доверието да измести дебата. Промени като въвеждането на наистина дългосрочни рейтинги могат да отнемат години до пълното им прилагане. Междувременно неотчетените кредитни рискове ще нарастват неумолимо.

Сега имаме краткосрочна нужда от дългосрочни рейтинги. Рисковете могат да бъдат изчислени. Инвеститорите, институциите и гражданите имат право да знаят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Има краткосрочна нужда от наистина дългосрочни кредитни рейтинги > Има нужда от дървено желязо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още