IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джей Пауъл плаши инвеститорите повече от Путин

Пазарите изглеждат по-фокусирани върху високата инфлация и перспективата за вдигане на лихвите от страна на Фед

10:54 | 03.02.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Най-важните икономически ефекти вероятно биха били свързани с натиска върху цените на природния газ, идващ във време, когато енергийните пазари вече са много затегнати“, добавя той. Това може да е жестока истина за жителите на Киев, но по този начин работят пазарите. Това също така е напомняне за единствения проблем, от който инвеститорите наистина се интересуват в момента: инфлацията и Фед. Оттук следва и по-голямата сила, притежавана от Пауъл.

Тъкмо навреме председателят на Фед реално се намеси на фондовите пазари, когато централната банка запази лихвените проценти на последната си среща, но не изключи агресивно повишаване на лихвите в бъдеще, за да се укроти високата инфлация. Това може да включва изключително рядкото покачване на лихвените проценти с половин процентен пункт или дори седем повишения на лихвите тази година. (Пазарът очакваше четири.) Това беше, както се изразиха от JPMorgan, моментът, в който стана ясно, че Пауъл повече няма да е приятел на пазарите.

Акциите отново се понижиха. Индексът S&P 500 е загубил около 9% през януари, което го прави най-лошият месец от март 2020 г. - недобър период за световните пазари. Епохата на мантрата „купувайте на дъната“, която беше в сила от онази ниска точка през пролетта на 2020 г., приключва.

Доходността на 10-годишните облигации на САЩ се повиши значително, отново в очакване на следващите ходове на Фед, достигайки 1,82% - обратното на промяната, която може да се очаква на пазар в хватката на тежък спор между ядрени сили. Доларът, друга валута, смятана за убежище, се повиши, но това по всичко изглежда е реакция на позицията на Фед.

Но Русия може лесно да направи и без това трудния старт на годината за пазарите още по-тежък. Въздействието на цените на енергията може да се окаже достатъчно силно, за да подтикне Фед към още по-бързо оттегляне на монетарната подкрепа. По-високите цени на енергията може да намалят още повече маржовете на корпоративните печалби.

„Това не би било добро за европейските активи“, коментира Нанет Хехлер-Фейд’хербе, главен инвестиционен директор в Credit Suisse, и това е меко казано. „Руските активи се търгуват на много атрактивни нива. Ако геополитическата ситуация се подобри, това ще разчисти пътя за много по-добра перспектива там“, посочва тя.

Но, разбира се, предположението, че Русия ще отстъпи, може да се окаже прекалено оптимистично. Ако тя не го направи, пазарите биха реагирали много зле, добавя Хехлер-Фейд’хербе. „Ще видим значително движение надолу“ при акциите. Швейцарският франк и йената вероятно ще поскъпнат. „Но може би няма да има толкова голям тласък при доходността“, казва тя.

Силата на Путин да вдигне цените на облигациите на фона на рестриктивната монетарна политика на Фед изглежда е ограничена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
terziеv
преди 2 години
Пълни глупости. Методът си е много правилен за САЩ. Емитират шума, срещу което получават РЕАЛНИ стоки и активи от цял свят. Хиперинфлацията е цел, а не страничен ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
Сега САЩ прилагат грешен основен метод за емитиране на долари. Правителството на САЩ взима заеми за да плати щети от паричната неправилност. Държавната парична грешка е водещата причина за сегашната инфлация. Поразени са бедни и богати. Националното стопанство на САЩ е жертва на държавната неправилност. The Federal Reserve System няма капацитет за пълно прекратяване на щети от паричната слабост. Ако се прилагаше правилен основен метод за емитиране на пари, правителството нямаше да има сегашните дългове. Преустановяването на лошата практика зависи от волята на държавната власт. Постижимо е устойчиво развитие. Прекратяването на лошия основен метод за емитиране на пари е условие за стабилен обществен прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ejko
преди 2 години
А Инвесторът откога е започнал да трие неудобни (разбирай - полит-некоректни, а не нецензурни) коментари? Както казах - дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
ejko
преди 2 години
*** = лайномеmu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
ejko
преди 2 години
Тцтцтц... от 3 месеца Русия "другата седмица" ще нападне според всички западни *** (и Инвестора в хор с тях), а те - пустите - май нямат такова намерение. Е, какво ще говорите "след няколко седмици" (както сами сте написали в статията си)? Че Негрологът от Белия дом ги е спрял с нелепите си заплахи?! Дъно сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 2 години
щото "инвеститорите" като цяло са тъъпи парчета! колкото и поразии да направи Пауъл, поне е с мандат и ще бъде сменен един ден, а диктатора е там доживот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още