IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джей Пауъл плаши инвеститорите повече от Путин

Пазарите изглеждат по-фокусирани върху високата инфлация и перспективата за вдигане на лихвите от страна на Фед

10:54 | 03.02.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Кой е по-страшен за световните инвеститори: Владимир Путин или Джером Пауъл? Това се пита Кейти Мартин на страниците на Financial Times.

Руският президент притежава умения по джудо, ядрени оръжия и 100 000 войници, струпани до границата с Украйна, за да подкрепят заплахите на Москва за „най-непредвидими и тежки последици“, ако Западът отхвърли исканията ѝ в областта на сигурността.

Но съдейки от последните движения на световните пазари, инвеститорите са много по-притеснени от председателя на Фед, който няма нито един от тези атрибути, но има способността да повишава лихвените проценти.

Инвеститорите не пренебрегват напрежението около Украйна. Руската валута отслабна; сега един долар се разменя за 78 рубли, при 74 в началото на годината. Държавните облигации на Русия в местна валута също поевтиняха, изпращайки 10-годишната доходност до над 9 процента, най-високата от шест години.

Руските акции също се препънаха, отразявайки възможността ЕС и САЩ да дадат нов залп от икономически санкции, за да се опитат да убедят Русия да се отдръпне от границата.

Дори тези местни пазарни движения обаче са относително кротки. Това не е повторение на анексирането на Крим през 2014 г. и произтеклите от него санкции, които доведоха до брутален спад на рублата. Мекотата на пазарната реакция сега предполага, че много чужди пари са напуснали Русия тогава и не са се върнали.

Все пак изблиците на геополитически стрес обикновено следват определен сценарий: валутите убежища – особено йената и швейцарският франк – като цяло се покачват. Американските държавни облигации се повишават. Златото поскъпва. Класически полет към безопасност.

Ако това изобщо се случва, то е много смекчено. Йената не поскъпна през януари. Франкът е по-слаб спрямо долара, а златото е в дрямка. Щатските ДЦК поевтиняват.

Няколко възможни обяснения идват на ум. Едното е, че инвеститорите просто не вярват, че Русия ще нахлуе в Украйна. Ще проверим това оптимистично гледище след няколко седмици. Друго брутално обяснение е, че дори и инвазията да се случи, тя няма да засегне световната икономика.

„Макар че една война в Украйна може да бъде голяма човешка трагедия и източник на значително политическо напрежение, тя вероятно ще си остане местен въпрос с ограничени политически и военни последствия извън Русия и Украйна“, коментира Пол О'Конър, ръководител в Janus Henderson Investors.

Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
terziеv
преди 2 години
Пълни глупости. Методът си е много правилен за САЩ. Емитират шума, срещу което получават РЕАЛНИ стоки и активи от цял свят. Хиперинфлацията е цел, а не страничен ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
Сега САЩ прилагат грешен основен метод за емитиране на долари. Правителството на САЩ взима заеми за да плати щети от паричната неправилност. Държавната парична грешка е водещата причина за сегашната инфлация. Поразени са бедни и богати. Националното стопанство на САЩ е жертва на държавната неправилност. The Federal Reserve System няма капацитет за пълно прекратяване на щети от паричната слабост. Ако се прилагаше правилен основен метод за емитиране на пари, правителството нямаше да има сегашните дългове. Преустановяването на лошата практика зависи от волята на държавната власт. Постижимо е устойчиво развитие. Прекратяването на лошия основен метод за емитиране на пари е условие за стабилен обществен прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
ejko
преди 2 години
А Инвесторът откога е започнал да трие неудобни (разбирай - полит-некоректни, а не нецензурни) коментари? Както казах - дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
ejko
преди 2 години
*** = лайномеmu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
ejko
преди 2 години
Тцтцтц... от 3 месеца Русия "другата седмица" ще нападне според всички западни *** (и Инвестора в хор с тях), а те - пустите - май нямат такова намерение. Е, какво ще говорите "след няколко седмици" (както сами сте написали в статията си)? Че Негрологът от Белия дом ги е спрял с нелепите си заплахи?! Дъно сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 2 години
щото "инвеститорите" като цяло са тъъпи парчета! колкото и поразии да направи Пауъл, поне е с мандат и ще бъде сменен един ден, а диктатора е там доживот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още