IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Model Y на Tesla пристига в Германия, но дали ще успее да измести Model 3?

Model Y предлага повече пространство и комфорт, но по-малкият пробег и по-бавното ускоряване може да наклонят везните към вече наложилия в Германия Model 3

16:00 | 20.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимки: Bloomberg L.P.

Милиардерът и предприемач Илон Мъск има големи планове за своя електромобил Model Y. Наскоро главният изпълнителен директор на Tesla Inc. обяви, че моделът може да се окаже по-успешен дори от Model 3, като се превърне в най-продавания автомобил на американския производител, пише Automobilwoche.

Сега лидерът при електромобилите за първи път показа своя електрически кросоувър в Германия. Tesla планира да стартира доставките още през септември. Първите бройки от модела идват още топли от китайската фабрика на концерна край Шанхай, докато тази в Германия все още се изгражда.

И макар гигафабриката край Грюнхайде да търпи множество атаки от страна на природозащитни организации и „крайнозелени“ саботажи, Мъск е решен да наложи Model Y на най-големия европейски автомобилен пазар, а оттам и на целия континент.

Основните разлики между Model Y и 3

На пръв поглед Model Y не се различава много от най-новия Model 3. Дори разликата в размера е може да бъде забелязана, само когато поставите двете коли една до друга.

Модел Y е с 13 сантиметра по-висок. Това е особено забележимо в интериора и предоставя на седящите на предните седалки повече пространство към тавана, докато вторият ред седалки предлага повече място за краката.

За разлика от Model 3 при Y не само багажникът се отваря, но и цялата задна част, включително задното стъкло. Това прави зареждането и разтоварването много по-лесно.

Model Model

Model Y. Снимка: Bloomberg L.P.

Model Y има не само повече място за багаж, но и за повече хора. В багажника могат да се разгънат още две седалки по избор. Това дава на Model Y трети ред седалки и може да транспортира толкова хора, колкото Model X - а именно до седем души.

Няма изненади по отношение на техническите подробности. И тук става ясно, че Model 3 служи като основа.

Подробен тест на дълги разстояния може да покаже дали размерът на Model Y има забележим ефект върху консумацията на електроенергия и пробега. При варианта Long Range максималният пробег е 507 км спрямо 614 км при Model 3, а при Performance версията ускорението от 0 до 100 става за 3,7 секунди спрямо 3,3 секунди за Model 3.

Model Model

Model 3. Снимка: Bloomberg L.P.

Изводът е, че представянето на Model Y е малко по-умерено спрямо това на Model 3.

Model Y предлага значително повече пространство и малко повече комфорт от Model 3. С напълно отварящата се задна врата и трети ред седалки този електромобил на Tesla ще се хареса и на по-големите семейства и хората с хронична, предпочитащи комфорта на пространството. Има и малки подобрения в детайлите. Стъкленият покрив вече не се прекъсва от напречна линия, а задните седалки могат да се сгъват чрез електричество. Що се отнася до шофирането, клиентите трябва да правят по-малки компромиси. По-бавното ускорение не представлява проблем за повечето потребители, но по-малкият пробег може да окаже влияние върху предпочитанията.

Цената на Model Y в Германия започва от 56 990 евро, докато Model 3 Long Range се предлага за 49 990 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още