IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията оставя централните банкери без почивка

Английската централна банка може да предприеме най-голямото лихвено повишение от 27 години насам в опит да контролира покачването на цените

09:13 | 01.08.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бързото ускоряване на инфлацията оставя централните банкери без почивка това лято, докато публичното недоволство от високите цени продължава да расте, а на места допринася и за влошаването на политическата криза в дадена страна.

Тази седмица предстои Английската централна банка (АЦБ) да проведе заседание, като очакванията са регулаторът да одобри най-голямото си лихвено повишение от 27 години насам.

До момента централната банка предприемаше ходове от по 25 базисни пункта (б.п.), като на последното си заседание предупреди, че е готова да действа по-агресивно при необходимост, за да овладее инфлацията.

"Очакваме, че поредицата данни от последното заседание на АЦБ насам ще доведе до ръст от 50 б.п. през август. Очакваме седем от централните банкери да гласуват "за", а двама "против" увеличаването на лихвите от 1,25% до ниво от 1,75%. Пазарните прогнози предполагат, че има близо 70% шанс от такъв ход", коментира старшият икономист в Bloomberg Economics Дан Хансън.

Миналия декември АЦБ стана един от първите големи регулатори, които повишиха лихвите си след пандемията, но въпреки това банката очаква инфлацията във Великобритания да надмине 11% по-късно тази година, влошавайки кризата с разходите за живот.

Бързото покачване на цените принуди жителите на Обединеното кралство да свият покупките си на храна - според официалната статистика 49% от участниците в анкета са посочили, че са закупили по-малко храна от обикновено в периода 22 юни - 3 юли 2022 г. За сравнение - делът им е бил едва 8% през септември 2021 г., когато британската статистическа служба започна да провежда проучването.

Други 48% са посочили, че са принудени да харчат повече от обичайното за хранителни продукти. Като цяло, 91% от респодентите са споделили, че издръжката им на живот е поскъпнала.

Според отделна статистика на изследователския институт GfK индексът на потребителското доверие в страната е останал на ниво от -41 пункта през юли в съответствие с 48-годишното дъно, достигнато предходния месец.

Последните данни показаха, че потребителските цени в страната са нараснали с 9,4% на годишна база през юни, достигайки най-бързия си растеж от началото на 1982 г. През май повишението бе в размер на 9,1%.

Това последно покачване превърна Великобритания в лидер по инфлация сред развитите икономики в Г-7.

 

Въпреки че Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да имат заседания по паричната си политика през август, очакванията са двата регулатора да направят ударно завръщане през септември с поредните големи лихвени повишения.

През юли Фед одобри лихвен ръст от 75 базисни пункта за втори пореден месец, след като през юни потребителската инфлация в САЩ се ускори до ново рекордно равнище от 9,1%. Резултатът маркира пореден месец, в който инфлацията достига най-високото си равнище от декември 1981 г.

ЕЦБ започна своя цикъл на затягане през юли, когато изненада пазарите с по-голям ръст на лихвите от очакваното, който предизвика разнородни прогнози от пазарните играчи за това какво предстои до края на годината. Най-скорошните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че през юли потребителските цени в еврозоната са нараснали с 8,9% на годишна база, достигайки нов рекорд.

Към момента основната лихва на АЦБ се равнява на 1,25%, на Фед е 2,5%, а на ЕЦБ е на нулево равнище.

Ето какво конкретно ще следим в следващитe дни:

В понеделник ще стане ясно какъв е бил търговският баланс на Южна Корея през юли, докато в Япония и в Китай ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството. В Нова Зеландия ще стане ясно с колко са нараснали разрешителните за строеж през юни.

В Европа статистиката ще покаже свила ли е инфлацията продажбите на дребно в Германия. За района на Стария континент се очаква да бъде публикуван PMI индексът, както и информация за нивото на безработица през юни. В САЩ също се очакват данни за индекса на мениджърите по поръчките.

Вторият ден от седмицата ще започне с данни за потребителската инфлация през юли в Южна Корея. Същия ден централната банка на Австралия ще вземе решение за размера на лихвения си процент. Испания ще публикува данни за безработицата, както и за потребителските нагласи.

По-късно през деня ще стане ясно колко са свободните работни места в САЩ.

В сряда основната част от данните в Азиатско-Тихоокеанския регион ще дойде от Нова Зеландия  - очаква се статистика за беработицата, заетостта, както и за разходите за труд. В съседна Австралия ще бъде публикуван PMI индексът за услугите, като той се очаква също в Япония и Китай.

В Европа фокусът по-рано през деня ще попадне върху Германия, където ще има данни за търговския баланс на страната през юни. Следва статистика за потребителската инфлация в Швейцария и за PMI индекса в Европа. Същия ден ще стане ясно с колко са нараснали производствените цени през юни на Стария континент, както и свили ли са се продажбите на дребно.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще проведе заседание.

В САЩ се очакват традиционните данни за щатските резерви на петрол, както и статистика за бизнес активността през юли.

В четвъртък Австралия ще публикува данни за търговския си баланс, докато централната банка на Индия ще вземе решение за лихвения си процент.

Вниманието през деня обаче ще получи Английската централна банка (АЦБ), която също предстои да проведе заседание за пътя на паричната си политика.

В следобеда САЩ ще публикуват данни за подадените заявления за помощи при безработица, както и за търговския си баланс. Статистика за износа и вноса се очаква и от съседна Канада. Представители на Федералния резерв на САЩ, в т.ч. Лорета Местър и Джеймс Булард, ще направят изказвания.

В петък статистиката в Япония ще покаже нараснали ли са разходите на домакинствата през юни. Във Великобритания ще стане ясно с колко са поскъпнали жилищата през миналия месец, а във Франция - нараснал ли е износът на страната през юни. В Испания и Италия ще бъде публикувана статистиката за промишленото производство.

Основната част от данните за деня ще дойдат от САЩ, където се очаква статистика за пазара на труда. За промените в размера на безработицата ще покажат и данните в Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
А да питам, ценралните банки като печатаха трилиони и държаха лихвите изкустевно ниски добре ли спаха?И тая долнопробна сг-а-н сега нямала почивка. Много добре знаят какви *** забъркват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още