IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit и пандемията тровят съня на британския финансов министър

Излизането на Великобритания от ЕС е шест пъти по-скъпо за бюджета на Лондон от пандемията

13:38 | 27.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Одобрението към Риши Сунак е по-високо от това към премиера Борис Джонсън. <em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Одобрението към Риши Сунак е по-високо от това към премиера Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британският финансов министър Риши Сунак ще представи тази сряда първия си многогодишен финансов план след Brexit и избухването на кризата с коронавируса. А със сигурност той би искал да отложи големия ден за следващата пролет, защото сега трябва да представи обратното на това, за което всъщност би трябвало да се застъпва един министър на финансите на консерваторите, пише в свой анализ германският Die Zeit. 

„Ниски данъци, ниски разходи” обикновено е мотото на торите. Но разходите за пандемията и Brexit вече принудиха през март Сунак да нареди най-големите увеличения на данъците от 1993 г. насам - включително и чрез увеличение на корпоративния данък до 25%. Това и възстановяването на икономиката и по този начин - по-ниските социални разходи, генерираха пари в хазната.

Сунак вече може да намали новия дълг от 350 млрд. британски лири през фискалната 2020/21 г. на по-малко от 180 млрд. британски лири през 2021/22 г. А така разполага и с пространството да обяви спешно необходими инвестиции, които трябва да повишат стандарта на живот в изоставащата северна Англия.

Разходите обаче, особено за здравната система, са толкова високи, че много министерства продължават да се сдържат с текущите разходи. Същността на темата: Тъй като след кризата с коронавируса икономиката се сви с около два процента в сравнение с времето преди пандемията, държавата харчи толкова пари за стимулиране на икономическата мощ, колкото не е давала от 80-те години на миналия век. Това също всъщност не е характерно за торите. Но в крайна сметка - живеем в трудни времена.

Brexit е по-скъп от пандемията

И Сунак усеща това. За да помогне на обществото да се справи с растящите цени на енергията и задаващата се инфлация, Лондон увеличава минималната работна заплата на 9,50 британски лири на час - малко утешение след премахването на надбавката за социални грижи, която се прилагаше по време на пандемията на коронавируса. Но Сунак трябва да бъде пестелив, за да има достатъчно свобода на действие, за да намали отново данъците преди следващите избори.

При това министърът на финансите се бори на много фронтове: той трябва да вземе предвид последиците от пандемията върху държавния бюджет. И иска да обърне драконовската политика на строги икономии на правителството на Дейвид Камерън от 2010 до 2019 г., така че консерваторите да спечелят отново повече гласове на следващите избори, особено в северната част на Англия. Освен това Сунак трябва да освободи средства, които да компенсират досега заплащаното от ЕС. И не само това: икономиката е в състояние на структурни сътресения.

„Гратисният период след Brexit и силната девалвация на паунда попречиха на компаниите да се съсредоточат в процесите по напускане на вътрешния пазар до началото на 2021 г. Това стартира едва сега“, подчертават от Institute for Fiscal Studies (IFS) по време на обсъждането на бюджета.

Непостоянните вериги за доставки и недостигът на работна ръка стопират икономическото възстановяване след най-тежката рецесия в страната. Неправителствената организация изчислява, че икономиката на Обединеното кралство ще загуби 8% от своя растеж и 12% от нетната си външна търговия през следващите 15 години.

„Цената на Brexit е 180 млрд. паунда. Това го прави шест пъти по-скъп от пандемията от коронавируса", твърдят от IFS.

Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още