IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предислоцирането на американските сили в Европа: Скъпо и бавно

За планирането и построяването на новата централа на НАТО, в която алиансът се нанесе през 2018 г., бяха нужни две десетилетия

14:06 | 05.08.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

На САЩ ще им отнеме години да прехвърлят главното си командване в Европа от Германия към щабквартирата на НАТО в Белгия, а обновяването на инфраструктурата ще е скъпо, смятат трима бивши високопоставени официални представители.


Въпреки безпокойството, че обявеното в сряда решение е политически мотивирано, те споделиха пред Ройтерс, че от стратегическа гледна точка има известен смисъл в това действие, защото американското военно присъствие в Европа има нужда да бъде направено "по-ефективно и по-рационално".


Съгласно плана за ограничаване броя на американските войски в Германия президентът Доналд Тръмп е дал указания Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM) да бъде преместено от Щутгарт в Монс, близо до Брюксел.

 В Монс се намира Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE).

"Това не е като да си вземеш палатката и просто да я опънеш на някое друго място", каза пенсионираният американски генерал Бен Ходжис, който между 2014 и 2017 г. командваше силите на САЩ в Европа. "Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа има отчаяна нужда от ремонт".

Джейми Шей, бивш високопоставен представител на НАТО, а сега сътрудник на мозъчния тръст "Приятели на Европа" (Friends of Europe), заяви, че сградите на върховното главно командване на алианса в Монс "са от 60-те години и изглеждат като от 60-те години". "Това място трябва да бъде построено наново", каза той.


За планирането и построяването на новата централа на НАТО, в която алиансът се нанесе през 2018 г., бяха нужни две десетилетия. Забавянията оскъпиха изграждането й с над 1 милиард долара.


Предислокацията в Монс е част от плана на американското командване да изтегли около 12 000 души от 36 хилядния си контингент в Германия. Намерението за осъществяване на този план беше обявено миналия месец, когато Тръмп съобщи, че ще намали военното присъствие на САЩ на германска земя с около една трета, защото по думите му Берлин се е възползвал от Щатите, а в същото време не изпълнява финансовите си задължения по линия на НАТО. 


Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че решението е част от преразглеждане на американското военно присъствие по света.



Ген. Тод Уолтърс от военновъздушните сили на САЩ, началникът на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и EUCOM заяви, че с прехвърлянето в Монс на 2000 американски военни от Европейското командване ще бъде подобрена ефективността.


"От страна на САЩ това решение със сигурност може да бъде много по-добре аргументирано, отколкото това за изтеглянето на хиляди военнослужещи от Германия", каза Шей.

Той отбеляза, че винаги командващият войските на САЩ в Европа е бил едновременно и главнокомандващ силите на НАТО - едното командване, това на алианса, е базирано в Монс, а другото, на американските сили в Европа, от 1967 г. е в Щутгарт.


Ходжис заяви, че подобно на Германия нито една от двете основни страни, които ще спечелят от предислокацията на войските на САЩ в Европа - Белгия и Италия - също не покриват изискванията на НАТО за отделянето на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана.


Уолтърс и Еспър "правят всичко по силите си да приведат в действие едно недомислено решение на Белия дом и да направят необходимия стратегически анализ, след като то вече е взето. Те направиха каквото можаха, за да изпълнят по възможно най-добрия начин президентската заповед", каза Ходжис.


Недобре свършена работа 


През 1967 г. Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа се премести от Роканкур край Париж в базата Касто, летен полигон на белгийската армия край Монс, след като Франция реши да напусне интегрираната военна структура на алианса.


За да преодолее възраженията на главното командване на алианса заради разстоянието от Брюксел до Монс, белгийското правителство се съгласило да построи скоростна магистрала между двата града, казват от НАТО.


Пенсионираният германски генерал Ханс-Лотар Домрьозе, който до 2016 г. беше начело на едно от най-важните командвания на НАТО, това в нидерландския град Брунсум, заяви, че събирането на двете главни командвания на едно място, в Монс, ще премахне неудобството от пътуванията и ще намали разходите.


Но по думите му в това предислоциране на войските на САЩ вътре в Европа "няма никаква логика".


"Разходите ще надхвърлят военните ползи. Тук става дума или за недобре свършена работа - или за намерение да бъде подразнен някой", каза той.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Yрод, ходи ти където щеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Аз съм на мнение че Хабаровск е запазен за китаезите, но поживьом увидим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
Yankee go home !А пиндотроловете да ходят на П си М !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi_shum
преди 3 години
И в Хабаровск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
ама по-близо до русия.....Вярно че ще се предислоцират по-близо до русия. САЩ ще имат нова база в Беларус, запомни това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
*** - ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ако имаше нещо на горния етаж, щеше да се сетиш, че това не са воиски за нападение, просто са малко.Целта им е да не се допускат ихтамнетчета по сценарий като в Украйна, където "доброто" *** изпрати войници без обозначения.А тия глупости за лошото НАТО и как щяло да напада си ги дрънкайте на сбирката на пенсионирания текезесар, като се съберете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Предислоцирането на американските сили в Европа: Скъпо и бавно ама по-близо до Русия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още