IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Тръмп ЕС вече си има работа с познатата, учтива американска арогантност

Байдън не е предупредил съюзниците си, че готви среща с Путин и че се оттегля от Афганистан, затова Брюксел също смята да върви по собствен път

11:02 | 27.05.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Докато Джо Байдън се готви за първото си пътуване в чужбина като президент, европейските лидери забелязват промяна в трансатлантическата атмосфера. Изчезна враждебната и гадна американска арогантност на Доналд Тръмп, заменена от по-учтивата и приятелска американска арогантност, която те помнят - невинаги с умиление, от отношенията си с предишни американски президенти, пише онлайн изданието Politico.eu.

Като приключиха срещата си на върха в Брюксел във вторник, държавните и правителствени ръководители на ЕС заявиха, че са действали бързо, за да отговорят на прихващането и принудителното кацане на пътнически самолет в Беларус. Те отбелязаха с одобрение, че Джо Байдън е повторил възмущението им, похвалил е мерките на ЕС и изглежда, че ще последва европейските лидери в подготовката на санкции и други наказателни мерки.

В същото време някои лидери взеха под внимание факта, че Белият дом на Байдън не им е дал никакъв знак преди съобщението в понеделник, че е постигната сделка за провеждане на среща на върха с руския президент Владимир Путин в Женева следващия месец.

Дискусията по време на срещата на върха на ЕС във връзка с пандемията от коронавирус засегна и предложението на Байдън за премахване на патентната защита за ваксини - съобщение, което заслепи европейските лидери и предизвика въпроси и критики, включително от германския канцлер Ангела Меркел. Тя заяви, че това няма да доведе до бързо увеличаване на производството на ваксини.

Няма съмнение, че трансатлантическите отношения са значително подобрени, след като Тръмп напусна Белия дом. Той с удоволствие оскърбяваше европейските си съюзници, определи ЕС като враг и заяви, че е създаден, за да вреди на САЩ в търговията.

Миналата седмица Брюксел и Вашингтон постигнаха сделка за ответните мита, които трябваше да влязат в сила на 1 юни, за мотоциклети, бърбън и други продукти, произведени в САЩ, наложени в отговор на митата на Тръмп върху европейската стомана и алуминий. Страните заявиха, че са готови да започнат дискусии за справяне с глобалния излишен капацитет на стоманата.

През март ЕС, Канада, САЩ и Великобритания се координираха да наложат санкции на китайски държавни служители заради нарушения на човешките права.

Европейските лидери обаче не са очаровани от презумпцията, че ще трябва да следват послушно ръководството на Вашингтон. Например съюзниците в НАТО се оплакаха, че не са получили предварително предупреждение, след като Байдън е взел решение за пълно оттегляне от Афганистан до 11 септември. Той размишлява върху този план от месеци.

Има силен отпор и срещу идеята за отказ от патенти, особено за коронавирусните ваксини.

Всичко това допринесе за усещането в някои столици на ЕС, включително Париж, че ЕС трябва да демонстрира стратегическа независимост - настроение, което ще постави началото на някои от дискусиите на срещата на върха на лидерите на Г7 във Великобритания през следващия месец и срещата на върха на лидерите на НАТО в Брюксел.

След тези две срещи Байдън ще се срещне в Брюксел с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Подобна среща между лидерите на ЕС и канадския премиер Джъстин Трюдо също е в процес на подготовка. Тогава се очаква Байдън да отлети за Швейцария, за да се срещне с Путин.

Представител на ЕС коментира пред изданието, че Брюксел и Вашингтон работят заедно, но че ЕС не се е чувствал задължен да се свърже с Белия дом, преди да обяви мерките си срещу Беларус и президента на страната Александър Лукашенко. "Те не ни казаха, че ще обявят срещата си на върха с Путин", казва източникът на медията. „Защо трябва първо да говорим с тях, преди да реагираме на нещо, което се е случило в собствения ни двор?“, допълва дипломатът.

Правните служби на ЕС и други длъжностни лица сега се опитват да разработят конкретни предложения за нови санкции срещу Беларус, включително идентифициране на "образувания" - вероятно държавни или контролирани корпорации, които са имали роля при принудителното кацане на самолета Ryanair и ареста на активиста на политическата опозиция Роман Протасевич.

Длъжностни лица и дипломати казват, че процесът по разработване на санкции, които биха могли да се справят със законовите предизвикателства, няма да бъде лесен.

След срещата на върха във вторник Меркел отбеляза, че единството на ЕС в отговор на Беларус подчертава продължаващите разногласия между 27-те страни членки по отношение на отношенията и политиката спрямо Русия. Ако страните от ЕС не могат да намерят консенсус помежду си, трудно е да се очаква пълно съгласие с Вашингтон, Лондон, Отава или Токио, казват други дипломати.

Според друг висш служител тези неизбежни различия са причина Европа да очертае свой собствен път. "Важно е, от една страна, да си сътрудничим, да координираме с всички съмишленици. Трансатлантическите отношения могат да присъединят САЩ и други страни, но е важно да имаме собствена визия за Европа в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, когато става въпрос за нашите приоритети“, заключава дипломатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Шефчетата в Брюксел сами са си виновни. Трябваше да подкрепят Тръмп, който говореше много но беше идеален за целите на ЕС. Демократите винаги са играли против Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
За това поведение на американските администрации европейските лидери мисля трябва да се сърдят най-вече на себе си. Не си спомням случай, в който да са реагирали бързо и адекватно на някой проблем, защо се учудват,че понякога ги забравят и прескачат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Belcho
преди 2 години
Байдън и Тръмп май са един дол дренки ...изкуфели и нахъсани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
И бедност!Homeless in Venice don't plan to leave their outdoor beach lifestyle living anytime soonhttps://youtu.be/m5PvSBmCN4Q
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още