IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ген. Попов: МиГ-29 и Су-25 са нужни за отбраната, поне докато се купят нови

Бюджетът за отбрана за 2019 г. е рекордно голям и е разпределен правилно, посочи председателят на комисията по отбрана към Народното събрание

10:52 | 29.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

МиГ-29 не са бъдещето на българските ВВС, но засега са ни нужни, а Су-25 са доказани самолети, но можем да разчитаме на тях още малко известно време. Това коментира пред БНТ ген. Константин Попов, председател на комисията по отбрана към Народното събрание и бивш командир на ВВС.

“Българската армия е стълб на държавността, характеристика на държавата, ако нямаш стабилна армия, се повдига въпросът каква ти е държавата. Надявам се, че до 2-3 години ще имаме първите самолети, българските пилоти го заслужават, а България има нужда от съвременна армия, макар да сме я забравили и да е останало на заден план поради други проблеми”, посочи той и обясни, че с поддръжката на изтребителите на въоръжение трябва да се осигури бойна способност в момента до закупуването на нови.

Ген. Попов е категоричен, че ремонтът на бойните изтребители МиГ-29 трябва да се извършва с условието, че модернизацията на авиацията ще се изпълни.

Той обаче не пожела да определи, кой е най-добрият изтребител от предложените за модернизирането на ВВС.

"Бюджетът за отбрана за 2019 г. е рекордно голям и е разпределен правилно. Има ръст на 10% на заплатите в сектора, като за две години увеличението е 20%. Бюджетът позволява инвестиции в сектора и ефективно планиране на средствата", прогнозира депутатът.

Във връзка с искането на "Авионамс" да поддържа щурмовиците Су-25 Попов допълни, че трябва да се използват всички способности на българската военна индустрия, но и тя трябва да положи усилия да участва.

Що се отнася до разполагането на С-400 в Крим, Попов е на мнение, че е нормално да се разполага противовъздушна отбрана, но това  „винаги означава да сме нащрек, защото превъоръжаването на такова малко пространство буди тревога”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още