IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 45 на 7 дни се съкращава срокът за събиране на извънредни вноски от банките

БНБ промени наредбата за изчисляване на вноските по Закона за гарантиране на влоговете в банките

16:43 | 18.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 45 на 7 дни се съкращава процесът на определяне и събиране на извънредни вноски от банките, реши Българската народна банка и промени Наредба №30 за изчисляване на размера на дължимите от банките премийни вноски по Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ).

Това ще позволи синхронизация с определените в ЗГВБ срокове (7 работни дни) за изплащане на влоговете в банка при наличие на законовите предпоставки за това, съобщи пресцентърът на централната банка.

Промените се правят по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

В наредбата е въведена по-детайлна процедура, прилагана при корекция на платена от банка вноска, като за период от повече от две години назад ще е необходимо решение на управителния съвет на Фонда.

Корекция на общата сума на дължимите от банките годишни премийни вноски, на тези в намален размер и на извънредните премийни вноски няма да е възможна, посочват от БНБ.

Чрез включване на нова глава в наредбата се доразвива нормативната уредба, която засяга действията на централната банка и ФГВБ, в случай че кредитна институция не заплати дължима премийна вноска в сроковете, определени в ЗГВБ и наредбата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още