IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпоредбите на бюджета за 2021 г. ще се прилагат още три месеца

Запазва се размерът на минималната работна заплата и социални плащания, включително и за работещите на първа линия срещу пандемията от коронавируса

13:33 | 21.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Разпоредбите на бюджета за 2021 г. ще се прилагат и през първото тримесечие на тази година, решиха на второ четене депутатите в 47-ото Народно събрание. Заради политическата криза през миналата година бюджетната процедура не стартира навреме и това налага удължаване на действието на закона.

Новият закон влиза в сила от 1 януари 2022 г.

Малко преди края на дебатите депутатът от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев анонсира, че проектът за бюджет за тази година вече е внесен в деловодството на Народното събрание, но се оказа, че малко е избързал с изявлението и текстовете все още не са в парламента. Михнев коментира, че проектът предвижда минимална заплата от 710 лева от април, безплатни детски градини и 2,5 млрд. лева за пътища. Премахват се инхаус поръчки и се удвоява сумата за ваучери за храна, заяви още депутатът.

Проектът беше представен паралелно в Министерството на финансите от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, докато депутатите обсъждаха удължаването на действието на бюджета от миналата година.

Законът предвижда възможността Министерският съвет да може да увеличава разходите на първостепенните разпоредилители с бюджетни средства за покриване на разходи, свързани с пандемията от коронавируса, както и за компенсация на цените на електроенергията и природния газ.

Средствата за компенсациите за по-високата цена на тока и природния газ ще идват от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), когато те са одобрени от Европейската комисия.

На този етап се запазва размерът на минималната работна заплата (650 лева), както и на редица социални плащания, включително и за медиците, работещи на първа линия срещу пандемията от коронавируса. Управляващите правят и корекции, с които ощетените пенсионери, които са получили по-нисък доход през януари спрямо декември, да бъдат компенсирани.

Средствата, които пенсионерите получават по схемите за подпомагане заради коронакризата - 60 лева на месец, ще останат защитени срещу вземания от частни съдебни изпълнители и няма да могат да бъдат запорирани.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС) изчисли, че удължаването на действието на разпоредбите на бюджета ще доведе до дефицит от 1,5%, които ако се добавят към очаквания дефицит от 4,1% в бюджета за 2022 година, означава, че тази година може да приключи с бюджетен дефицит от 5,5-6%.

От ДПС критикуваха замразяването на социалните плащания, включително и за деца, на минималната работна заплата и неяснотите около ваучерите за храна. 770 хил. българи се осигуряват на минимална работна заплата, а много разчитаха с увеличените средства за ваучерите за храна да компенсират увеличените си разходи, коментира Севим Али.

Петър Чобанов пък посочи, че няма представени разчети за очакваните приходи и дали ще има достатъчно средства, за да бъдат направени разходите. Той беше категоричен, че в предложението на Министерството на финансите дори няма планирани разходи за първото тримесечие.

Според Хасан Адемов няма предвидени достатъчно средства за изплащане на компенсации за пенсиите, така че да бъде спазено обещанието нито една пенсия да не бъде под линията на бедността.

Бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) допълни, че няма компенсация на разходите на общинските болници, които поемат тежестта на поредната вълна на коронавируса. "Този бюджет не решава проблемите на българските лечебни заведения за месеците януари, февруари и март", каза той.

Депутатите отделиха голямо внимание на наименованието на закона - предложено и в крайна сметка одобрено беше "удължаване до 31 март 2022 г. на действието" на бюджета за 2021 година да бъде заменено с "прилагане".

От ГЕРБ-СДС използваха дебата за името, за да критикуват липсата на нов закон за бюджета за текущата година. Кирил Ананиев прогнозира, че рамката ще бъде приета най-рано в края на март, което е много късно и допълнително изрази своите опасения, че може да се стигне до "разпускане на бюджетната и финансова дисциплина". Той призова за мобилизация на депутатите и изрази очакването, че бюджетът за 2022 г. може да бъде приет до края на февруари.

Десислава Атанасова припомни, че бюджетната процедура започва още през пролетта и допълни, че сегашният финансов министър Асен Василев отговаряше за финансите в служебния кабинет на Стефан Янев до септември, тоест е имал възможността да подготви рамката на бюджета.

Христо Гаджев отбеляза, че бюджетът за 2021 г. е бил актуализиран през лятото, но част от одобрените тогава средства не са изразходвани и се връщат в момента като излишък - например парите за охраната на границите и в подкрепа на туристическата индустрия.

Депутатите от опозицията отчетоха още, че бюджетните организации, сред които общинските болници, училища и т.н., не са в състояние да плащат сметките си за електроенергия, която се повиши в пъти от миналата година. От управляващите обясниха, че се готвят централизирани търгове за покупка на електроенергия за социалните институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още