IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравият разум говори за търговска сделка, но в САЩ се задават избори

Не всяко изказване цели да доведе до съответните икономически резултати, твърди проф. Димитър Хаджиниколов

13:50 | 07.05.19 г.
<p>
	Американският президент заплаши с нови мита. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент заплаши с нови мита. Снимка: Ройтерс

Здравият разум говори, че би трябвало да има сделка между САЩ и Китай, но идва време и за избори в Америка. Доналд Тръмп не въведе, а само заплаши, че ще въведе нови ограничения. Това е в неговия стил за бизнес.

Този коментар направи в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria преподавателят в УНСС проф. Димитър Хаджиниколов по повод на заплахата на американския президент Доналд Тръмп да увеличи митата върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%, ако преговорите се провалят.

„Митата върху стоките са нещо нормално, но техният размер е ключовият“, коментира още професорът. Няма логика да се натоварват сектори, в които американците нямат нужното производство за своя пазар, заяви специалистът.

„Реакциите винаги са двупосочни, но ние не сме в кухнята и не знаем за какво точно се преговаря, освен гръмките публични изказвания. Предполага се, че Китай би продължил да задълбочава реакциите си срещу външните пазари и макар целта да са Щатите, то те ще засегнат и ЕС. От подобни процеси никой няма интерес“.

Не бива да забравяме, че в САЩ наближава време за избори и не всяко изказване цели да доведе до съответните икономически резултати, смята още Хаджиниколов.

„България може също да бъде засегната от евентуален процес на задълбочаване на търговската война, защото ние произвеждаме много детайли за автомобили в посока Германия. А тя на свой ред ще търпи сериозни загуби в сектора“.

Целия разговор можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още