Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Под една трета от хотелите у нас са получили държавна подкрепа през март

Половината места за настаняване в страната ще могат да обслужат до 50% от разходите си в идния месец

Под една трета от хотелите у нас са получили държавна подкрепа през март

Снимка: Pixabay

Само 32,2% от местата за настаняване в България, включени в проучване на Националния статистически институт (НСИ), са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите през март.

Същевременно през следващия един месец 49,9% от управителите на хотели у нас прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 25,2% няма да могат да се справят сами, а 23,9% от анкетираните посочват, че ще успеят „до 100%“.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 43% от ръководителите смятат да продължат да работят, 41,9% смятат да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 10,9% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2,8% прогнозират да я прекратят.

44,1% от анкетираните управители посочват, че няма промяна в приходите от дейността им през март в сравнение с предходния месец, докато 41,8% отчитат спад.

През март 52,3% от анкетираните са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 62,4% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 44,1% - на нощувката.

Още по темата

По отношение на наетия персонал 23,1% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „платен отпуск“ - 19,5%, и „освобождаване/съкращаване“ - 13,7%. От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 7,6% от мениджърите, 3,6% са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а 2,8% - „дистанционна форма на работа“.

Анкетата е проведена в периода от 5 до 26 април, като в нея са включени 2 031 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над 10 легла.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Собственици на малки горски имоти са подали 1124 заявления за изкупуването им