IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София губи 11 места в световна класация за ръст на цените на жилищата

Българската столица заема 30-о място в индекса на Knight Frank за третото тримесечие на миналата година

17:01 | 15.01.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

София заема 30-о място сред 150 града в света по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на миналата година, сочи индексът Residential Cities Index на консултантската компания Knight Frank. Той отчита, че в годината до септември цените на жилищните имоти в българската столица са нараснали с 5,9%.

София губи позиции в сравнение с второто тримесечие на миналата година, когато заемаше 19-о място в същия индекс с повишаване на цените на жилищата от 9,6%. В края на миналата година Knight Frank постави България на 23-о място по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие.

Будапеща си възвръща титлата на града с най-бърз ръст на цените на жилищата в света през третото тримесечие на миналата година, сочи индексът на Knight Frank.

Цените на жилищните имоти в унгарската столица са се ускорили с 24,1% в годината до септември 2019 г., стимулирани от ниските лихви по ипотечните кредити, силната заетост и икономическия растеж.

След Будапеща в топ десет се нареждат китайските градове Сиан и Ухан със скок на цените от съответно 15,9% и 14,9% на годишна основа, Загреб (+14,5%), Санкт Петербург (+14,2%), Варшава (+13,1%), Атина (11,8%), Люксембург (+11,4%), Лион (+11,2%) и Братислава (+10,2%). Двуцифрен ръст на цените е регистриран и в Москва (+10%).

Преди София са Мексико Сити, Монреал и Финикс, а след българската столица се нареждат Халифакс и Измир.

Йерусалим е бил най-слабият жилищен пазар в света през третото тримесечие на миналата година със спад на цените от 13,6% на годишна основа. В десетката попадат още Абу Даби, Абърдийн, Любляна, Дубай, Ванкувър, Дарвин, Сидни, Пърт и Палермо.

Общо 33 града отчитат спад на цените на жилищата през третото тримесечие, включително Лондон и Истанбул с понижение на годишна основа от съответно 0,4% и 1,1%. Най-горещият  жилищен пазар в САЩ – Сан Франциско, също регистрира известно охлаждане между юли и септември със съответно 0,7%.

Цялостното представяне на индекса е умерено, отбелязва Knight Frank. Общото му повишение през третото тримесечие е 3,2%, което е най-слабият годишен ръст от второто тримесечие на 2015 г. Въпреки това над 78% от включените 150 града в индекса са регистрирали или нулев ръст или покачване на цените през разглеждания 12-месечен период. Цените растат в повече градове, но с по-бавен темп, обобщава консултантската компания.

Анализ на най-добре представящите се градове през последните три години подкрепя тази тенденция. Преди три години годишен ръст от над 40% не е бил нещо необичайно, докато миналата година водещите градове са били по-близо до прага от 20%, отбелязва Knight Frank.

Най-голям напредък през третото тримесечие постигат Варшава и Атина, които вече са в топ десет на класацията, а други градове от Централна и Източна Европа също се представят силно, включително Загреб, Братислава и Талин.

Два руски града в индекса – Санкт Петербург и Москва, също се изкачват в класацията през 2019 г. на фона на ускоряването на икономиката и възстановяването на нагласите на потребителите.

През третото тримесечие страната с най-голяма пропаст между градовете й с най-силно и най-слабо представяне е Канада, където около 14,2 процентни пункта разделят Отава (7,1%) от Ванкувър (-7,1%). Различните икономически и имотни регулации са оказали своето влияние за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Вярно казваш, пазарът бавно отива към срив. Толкова бавно, че сривът изобщо няма да го усетим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Пазара на имоти, отива към срив, бавно но за сметка на това, сигурно. Имотите ги надуха, на първо място банките с раздаването на кредити, на всеки срещнат, после строителите и, заедно с тях агенциите за недвижими имоти. Такива са нещата. Жалко е за хората, които се подлъгаха да теглят кредити, особено за срок над 10 години, вярвайки в утопията, за "собствен дом", която банките през 10 години удобно им пробутват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
Нищо чудно и да намират хора които да им дават тези пари,в последно време освен увеличаващите се потенциални самоубийци на пътя,срещам и много финансови самоубийци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Това цените на които са били реално продадени жилища ли е или цените, които искат брокерите? Двете са много различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още