Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

ООН: Свиването на средната класа в Източна Европа може да доведе до безредици

Според Програмата на ООН за развитие не е изключено засилващото се недоволство да доведе до събития като тези в Чили

ООН: Свиването на средната класа в Източна Европа може да доведе до безредици

Снимка: Ройтерс

Засилващото се неравенство в страните от Източна Европа може да доведе до безредици, подобни на тези в страни като Чили, предупреждава ООН, цитирана от БТА.

Програмата на ООН за развитие (ПРООН) публикува в понеделник доклад, в който се посочва, че средната класа в Източна Европа и Централна Азия се свива. Около пет милиона души са престанали да принадлежат към нея в периода между 2014 г. и 2017 г.

Още по темата

Миряна Сполярич Егер, директорка на ПРООН за Източна Европа и Централна Азия (в който регион се включват Западните Балкани, Турция и бившите съветски републики без Русия) заяви пред ДПА, че в страните от региона не е имало масови протестни движения, а спорадични демонстрации и политически конфликти, свързани с представата за безпомощност на обикновените хора.

„Като се вгледате в случващото се в Чили, ще видите, че това не е изолиран случай. Проблемите много си приличат", отбеляза Сполярич Егер.

В Чили, която доскоро бе възприемана като една от стабилните държави в Южна Америка, от октомври има демонстрации с искания за по-високи доходи, по-добро здравеопазване и по-високи данъци за богатите.

Средната класа на Източна Европа и Средна Азия се свива, тъй като икономическият растеж в региона е силно зависим от потреблението и добива на суровини, изтъкна Сполярич Егер.

„Това е растеж без създаване на работни места", казва тя, като подчертава, че това е причината хората от този регион да емигрират в Западна Европа и Русия.

Състоянието на околната среда също играе роля за свиването на средната класа. Климатичните изменения са засегнали 25 милиона души и са причинили щети на стойност 80 милиарда долара в Източна Европа и Централна Азия през последните 30 години, заяви още Сполярич Егер, цитирана от БТА.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
6
 
11
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Нищо няма да има в ИЕ.
Те са свикнали да са втора ръка хора и да им се казва какво да правят
Банките ще напечатат хартии и ще се върти колелото - болницата - Кауфланд -тоалетната - болницата - гроба
7
 
6
 
10
преди 3 месеца
"...не е изключено засилващото се недоволство да доведе до събития като тези в Чили..."
-
Не просто като в Чили господа политици.
В Източна Европа и Франция може да има второ издание на оная жестоката революция с гилотината и повсеместен линч.
3
 
15
 
9
pinoccio до: Бидонойл
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Разбира се, че неравенството е проблем, и то най-кошмарният проблем на системата. Неустойчивостта на обществото нараства с нарастването на неравенството. Но не може да бъде избегнато, защото е вътрешноприсъщо за системата. Това е парадокс - системата трябва да се бори сама със себе си, за да може да съществува. Това е твърде мрачна перспектива, защото е трудно контролируема. Затова законодателствата са претъпкани с нормативи и регулации, които пък изкривяват пазара. Оттук и смешните приказки за свободния пазар. Свободен пазар е имало някога само един ден в седмицата. За средна класа минава всичко без управленските елити и олигарсите. Тя не се свива, тя е всичката маса - имат един хладилник, който тъпчат от Кауфланд на вечерните промоции. Имат една кола на улицата, с която ходят до Кауфланд вечер. Средната класа като понятие е останало да съществува, за да обозначава пропадналата класа. Истината е грозна и за нея са необходими по-нежни имена.
2
 
10
 
8
Бидонойл до: terziеv
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
За революция вярно, млади хора трябват, защото "дъртаците" не сме толкова глупави. Плюс това, революции се правят с идеали, а вие какви идеали имате? Да взимате 5-цифрени заплати без да се преработвате много много. И за мрънкането не си прав, тук поне най-много младите мрънкат.
3
 
11
 
7
Hahoto до: terziеv
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
За сега е мрънкане, нещата се крепят криво-ляво! Още всички пият на версия в кръчмата, пиени са, ама им наливат още на кредит и име убо. Утре като се събудят, като им поднесат сметката, в едно с тежкия махморлук, друга ще стане тя!

Още от Централна и Източна Европа
Австрия разхлабва поетапно мерките срещу коронавируса от 14 април