IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия провежда днес парламентарни и местни избори

Прогнозите сочат, че управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич ще получи 50% от гласовете

09:20 | 21.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Днес в Сърбия се провеждат парламентарни и местни избори. Това се случва в условия коронавирус и бойкот на половината от опозицията, което предвещава успех за управляващата Сръбска прогресивна партия. 

6 милиона и 500 хиляди са регистрираните сръбски избиратели, а в парламентарните избори участват 21 изборни листи на партии и коалиции. За място в сръбската Скупщина те трябва да преминат 3-процентовата бариера, съобщава БНР.

Сърбите избират кметове и общински съвети, а в автономната област Войводина гласуват и за местен парламент. Секциите отварят в 7 сутринта и затварят в 8 вечерта, въведени са строги изисквания за маски и защитни средства срещу разпространението на коронавируса.

Прогнозите сочат, че управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич ще получи 50% от гласовете, на второ място се нарежда Социалистическата партия и коалиционен партньор с 10%. Основните опозиционни партии призоваха за бойкот на вота, който според тях няма как да бъде честен при президентския мандат на Вучич. 20 малки опозиционни формации все пак участват в изборите. Очакванията са днес да има ниска избирателна активност.

Според прогнозите 34% от избирателите няма да отидат да гласуват или заради призива за бойкот, или заради коронавируса. Това са първите избори в Европа след началото на пандемията, която затвори граници и съсипа икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още