IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Вдъхновяващите 5": Електронното обучение - такова, каквото може да бъде

Дистанционно обучение не е просто виртуална класна стая, казват от образователния софтуерен стартъп Contipso Learning

18:22 | 25.11.20 г.
"Вдъхновяващите 5": Електронното обучение - такова, каквото може да бъде

Електронното дистанционно обучение не е просто виртуална класна стая, а с правилните инструменти може да увеличи ефективността и мотивацията на обучващите се – така от образователния софтуерен стартъп Contipso Learning описват мисията си. Те са един от кандидатите за стартъп инициативата на Bloomberg TV Bulgaria „Вдъхновяващите 5“.

Contipso Learning е комплексната уеб базирана платформа (SaaS), която осигурява среда за взаимодействие между обучаващи и обучаващи се, в която хората свободно споделят знания и умения, даващи възможности за творчество и развитие. Основната цел на компанията е създаване, предоставяне, потребяване и възприемане на електронно обучително съдържание по възможно най-щадящия времето на потребителите начин. През октомври месец 2020 година системата стартира в своята пълна функционалност.

Вижте какво разказа управителят на стартъпа Ивайло Благоев за екипа на „Вдъхновяващите 5“ и Bloomberg TV Bulgaria:

- Каква е мисията Ви?

- Екипът ни открива своята мисия в създаването, поддръжката и развитието на гъвкава среда, предоставяйки широк набор от интуитивни инструменти, чрез които хората изграждат, разпространяват и печелят от споделените знания и умения.

Дълбоко вярваме, че дистанционното обучение в електронна среда не може да замени присъственото напълно, но екипът ни работи неуморно, за да може да трансформираме все по-голяма част от обучителните процеси, като същевременно използваме предимствата на електронното обучение за интерактивно взаимодействие, натрупване на знание с подходящо за обучаемия темпо, в удобно за него време и достъпно на всяко едно устройство.

Като основно предизвикателство приемаме мисията си да покажем, че електронното дистанционно обучение не е просто една виртуална класна стая, копие на конвенционалната такава, а с правилните софтуерни инструменти и методите за проектиране на обучения, може значително да се увеличи ефективността на обучителните процеси, като същевременно се повиши и мотивацията на обучаемите, независимо дали това са служители на дадена компания или публична организация, студенти или ученици.

- Колко е голям екипът Ви?

- Екипът ни се състои от 11 специалисти, експерти в различни области. Освен отдадени на идеята програмисти и уеб дизайнери, в сърцето на компанията са експертите в областта на електронното обучение, методолози и психолози, които заедно с проектанти на електронно обучително съдържание и графични дизайнери изграждат една комплексна електронна обучителна инфраструктура.

- Каква е дългосрочната Ви стратегия за развитие?

- Планираме в следващите 6 месеца от развитието на компанията тя да достигне до по-голям брой организации, търсещи дигитална трансформация по управлението на знанията, предимно в бизнес организации. Паралелно с това от началото на годината започваме разширяване на предлагането на глобален пазар, като фокусът през 2021 е развитието на компанията в съседните държави с първоначална локализация на румънски и гръцки език.

От гледна точка на развитието на инфраструктурата на Contipso Learning в Р&D отделът ни имаме подготвени планове за инструменти и интеграции за период от около 24 месеца напред.

- Как се финансирахте първоначално?

- Contipso Learning e разработен благодарене на хибридно финансиране, което включва публични средства благодарение на подкрепата на ЕСФ и национално финансиране, чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, кредитиране от финансови институции и собствени средства на компанията.

- Защо определяте проекта/компанията си като иновативни и коя е отличителната им черта?

- На практика в световен мащаб не съществува толкова завършена и комплексна инфраструктура, която да предоставя по лесен за използване начин целия инструментариум за създаване и провеждане на интерактивни и ангажиращи обучаемия онлайн курсове.

Като валидиране на концепцията по време на оценката на проектното ни предложение по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, проектът ни беше оценен като световна иновация и получи максимална оценка от оценяващите го експерти.

Contipso Learning e плод на повече от 15 години опит на екипа по осигуряване на eLearning инфраструктура за вътрешни обучения в бизнес организации, университети, колежи, обучителни академии и публични организации. През всичките тези години сме използвали, внедрявали, настройвали и доразработвали функционалност за различни платформи за електронно обучение, като нито една от тях не решаваше всички проблеми на организациите и не покриваше напълно нуждата от комплексно и лесно за използване решение за създаване и провеждане на електронно обучение. На база на този практически опит създадохме Contipso Learning.

В сърцето на платформата е Contipso Author, който включва всичко необходимо за лесно създаване на наистина интерактивно обучително съдържание, осигурено от инструменти, които да превърнат всеки автор на обучително съдържане в графичен дизайнер, видео- и аудио монтажист. Към това добавихме и Contipso Market – специализиран модул за предоставяне и продажба на дигитално обучително съдържание и елементи, платформата за електронно обучение Contipso LMS, която автоматизира процесите на осигуряване на достъпа и дава възможност за обучение от всякакви устройства, осигурява асинхронна и синхронна комуникация с възможност за социално обучение и изграждане и поддържане на общност по интереси към всеки онлайн курс. Цялата тази инфраструктура освен като услуга за организациите, се предлага и напълно безплатно за авторите на онлайн курсове под формата на Contipso Catalog – публично средище за онлайн знания, в което всеки експерт може да създаде и да публикува за продажба онлайн обучителното съдържание.

Може да подкрепите кандидатурата на Contipso Learning за „Вдъхновяващите 5“ до 29 ноември включително като гласувате за тях, натискайки бутона „Харесва ми“ на представянето им на сайта на инициативата: https://inspiring5.bloombergtv.bg/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още