IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глвавният изпълнителен директор на Pfizer се оттегля до края на годината

Иън Рийд ще предаде юздите на заместника си Алберт Бурла

17:07 | 01.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Pfizer Иън Рийд планира да се оттегли от поста си след седем години начело на най-големия производител на лекарства в света. Той ще предаде юздите на заместника си Алберт Бурла в момент, когато компанията опитва да увеличи продажбите, съобщава Wall Street Journal.

Рийд, който ще се оттегли от 1 януари, ще остане изпълнителен председател на базираната в Ню Йорк фармацевтична компания за неопределен срок, а Бурла ще стане главен изпълнителен директор.

Предаването на юздите от един дългогодишен ръководител на Pfizer на друг ще гарантира приемственост в компанията. Тя загуби 23 млрд. долара от продажби в последните няколко години, тъй като лекарството за намаляване на холестерола Lipitor и други продукти с високи продажби се натъкнаха на конкуренцията на по-евтини генерични медикаменти.

Бурла ще трябва да се справя с още една голяма загуба на патент в САЩ – за болкоуспокояващото лекарство Lyrica в края на тази година. Лекарството генерира 3,5 млрд. долара от продажби в САЩ миналата година.

Ръководители на Pfizer съобщават, че компанията е в добра позиция да увеличи приходите си, ако подготвяните нови лекарства и ваксини оправдаят очакванията. Компанията съобщава, че има 15 продукта в последни етапи на разработване, всеки от които може да донесе един милиард долара от продажби или повече.

„Компанията се измъкна от пропастта, в която беше попаднала, и наистина е напът да постигне растеж“, каза 65-годишният Рийд в интервю за Wall Street Journal. “Предвид възрастта ми, време е да продължа напред“, допълни той.

Рийд стабилизира компанията на фона на загубите на патенти чрез комбинация от сделки, експанзия на нововъзникващи пазари като Китай и намаляване на разходите, като в същото време предприе стъпки да даде на служителите си повече гласност при вземането на решения и подобряването на производителността на лабораториите си.

Той също така съсредоточи Pfizer върху лекарствата по рецепта и ваксините, като се отказа от ветеринарния и други неосновни бизнеси. Компанията обяви продажби на стойност 52,5 млрд. долара в цял свят миналата година, което е спад с 1% спрямо предходната година. Pfizer има над 90 хил. служители.

Бурла, който е ветеринар от Гърция и е нает от Pfizer, докато правел ветеринарни изследвания, е заемал различни позиции в 25-те си години в компанията. По-рано тази година той беше повишен в главен оперативен директор и се присъедини към борда на директорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още