Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Националните блокади през 2021 г. заплашват да забавят възстановяването на бизнеса

Разпространението на ваксините ще изиграе основна роля по отношение на финансовите отчети на компаниите за първото тримесечие и пазарните прогнози

Националните блокади през 2021 г. заплашват да забавят възстановяването на бизнеса

Снимка: Pixabay

Очакваното възстановяване на рентабилността на компаниите през първото тримесечие е поставено на риск, тъй като националните блокади и ограниченията за пътуванията в редица страни помрачават надеждите за по-бързо икономическо възраждане, споделят инвестиционни банки, цитирани от Ройтерс.

Китай вече обяви блокади в четири свои града, докато някои европейски страни наложиха по-строги или удължиха вече съществуващите ограничения за овладяване на коронавируса, което породи опасения за допълнителни щети върху икономиката през тази година. 

Още по темата

Германия, Великобритания и Нидерландия посочиха, че строгите мерки срещу COVID-19 ще продължат до началото на февруари, а Италия заяви, че ще удължи извънредното положение до края на април. Япония също удължи извънредното положение в Токио, с което засегна перспективите за провеждане на вече отложените с една година Летни олимпийски игри.

Тези действия предизвикаха по-предпазливи коментари от страна на големите инвестиционни банки. Американската Goldman Sachs заяви, че помрачаването на настроенията засяга 48% от клиентите ѝ, които очакват икономическият растеж да пропусне прогнозите за увеличение от 5,3% за 2021 г.

Прогнозите на анализаторите за финансовите отчети на компаниите за първото тримесечие обаче не отразяват тези опасения, като се очаква в Европа 40-процентен ръст при печалбите, докато в САЩ увеличението ще бъде по-умерено – с 16 на сто.

Според Bank of America съществуват рискове за разминаване на печалбите на компаниите с пазарните очаквания през първото тримесечие.

Според банката високите нива на новозаразени с коронавирус предполага по-бавно възстановяване.

Появяват се и някои пукнатини при прогнозите за V-образно възстановяване на печалбите, като темпът на ревизиране на оценките в посока нагоре относно финансовите отчети се охлажда през последните седмици.

И все пак се очаква американските и европейските компании да отчетат ръст на печалбата съответно с 20,8% и 38 на сто през 2021 г., сочат данни на Refinitiv.

Основен фактор за представянето на бизнеса през тези месеци е разпространението на ваксините срещу коронавирус, които могат да върнат доверието у потребителите.

„Съществува широкоразпространена надежда, че мащабното ваксиниране през 2021 г. може да нормализира икономиката и да увеличи доходите, подкрепяйки заетостта и маржовете“, споделя Стен Якобсен, главен инвестиционен директор в Saxo.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Тираните са в настъпление...

Още от Други
Разследването на взрива в пристанището на Бейрут остава в патова ситуация